Orbán Viktor elárulta, milyen világ jön a háború után + videó

Nemzeti érzelmű, bátor, fiatal harcosok kerestetnek a változó világban, amelynek része Magyarország is – vélekedett Orbán Viktor a tusványosi beszédében.

2024. 07. 27. 16:55
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Intellektuális bátorságra van szükség, a magyarok sorsa azon dől el, értik-e, mi történik a világban, mert a háború után új világ jön – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján.

Egy olyan változásban vagyunk, amire ötszáz éve nem volt példa. Az elmúlt 150 év változásai során a vezető hatalmak mindig nyugaton voltak, de most nem ez a helyzet, mert a nyugati világ ezúttal nem belülről kapott kihívást

 – fejtette ki a kormányfő.

A miniszterelnök szerint Ázsia oldalán van a demográfiai előny, a technológiai előny és a tőke előnye is, ebbe pedig a Nyugat Oroszországot is beterelte. Szerinte a folyamat 2001-ben indult el, amikor Kínát felvették a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) tagjai közé. Úgy véli, hogy Donald Trump kísérlete az utolsó, hogy az Egyesült Államok megőrizze a vezető szerepét. Orbán Viktor szerint az USA célja, hogy újraépítsék Észak-Amerikát, és kevésbé lesz fontos a világban elfoglalt helye.

Többféle változata lehet az európai válasznak a világrendszerváltására. Az egyik a skanzen, hogy az USA alá betagolódva marad a kontinens. A másik lehetőség a stratégiai autonómia, és ezzel benevezni a versenybe

– folytatta gondolatmenetét a kormányfő.

Orbán Viktor leszögezte, hogy az EU-nak fel kell adnia magát politikai projektként, míg meg kell erősíteni magát gazdaságilag és katonailag. Véleménye szerint Ukrajna vissza fog térni az ütközőállam szerepébe.

 

Magyar stratégia

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a kormányfő szerint szükség van egy magyar nagystratégiára, amelynek első, nyers változata már el is készült.

Bekapcsolódtunk Trump csapatának a programírásába, az MNB bekapcsolódott a kínai és ázsiai bankokba, és Brüsszelben is tanyát vertünk az uniós minisztériummal. A stratégia még nincs jó állapotban, mivel a nyelvezete túlságosan értelmiségi, kell még fél év, hogy jó állapotba kerüljön

 – jegyezte meg a miniszterelnök. Elmondta, hogy a stratégia veleje a konnektivitás, így a keleti és a nyugati gazdaságban is ott kell lenni, ezért Magyarország nem száll be a blokkosodásba. A második fejezet lényege a nemzeti szuverenitás mint alap.

NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor szerint a nemzetállamok megerősödésére kell koncentrálni (Fotó: MTI/Veres Nándor)

 

 

Nemzeti alapok

Emellett a nagystratégiának nemzeti alapokon kell állnia, minden magyarok lakta területet magában kell foglalnia, Kis-Magyarország mint keret elégtelen. Az összes olyan támogatást, ami a magyarok stabilitását, demográfiai fejlődését szolgálja, az országhatárokon kívüli magyarlakta területekre is ki kell terjeszteni. A miniszterelnök szerint a közös lényeg, amire építeni kell a nagystratégiát, az a szabadság, így az egyén szabadsága is.

Az ellenfelet a liberális korszellem csatasorba állítja. A nemzeti tábor viszont csak trombitaszóra bújik elő, ezért nemzeti érzelmű, bátor, fiatal harcosok kerestetnek

 – zárta beszédét a miniszterelnök.

Borítókép: Orbán Viktor a tusványosi beszédében elárulta, mit kell tenniük a magyaroknak (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.