Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Oroszország britek elleni műveletre készülhet – orosz tengeralattjárók jelentek meg a térségben

Szakértők szerint nem kizárt, Moszkva megfélemlítené Londont Ukrajna támogatása miatt.

Forrás: The Telegraph, Bloomberg2024. 07. 03. 22:14
Illusztráció: Az elnöki sajtószolgálat által közreadott képen a nukleáris meghajtású, cirkálórakétával felfegyverzett K-266 Orel tengeralattjáró az orosz haditengerészet napjának alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén 2020. július 26-án. Fotó: Alekszej Druzsinyin Forrás: MTI/EPA/Szputnyik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvetette a sulykot Moszkva – erről írt a napokban a The Telegraph brit napilap azzal kapcsolatban, hogy az ukrajnai háború kitörése óta orosz támadó tengeralattjárók legalább kétszer hajtottak végre műveleteket az Ír-tengeren. A brit erőket azonnal módosították. A lap értesülései szerint az első ilyen esetre 18 hónappal korábban került sor, akkor egy Kilo-osztályú tengeralattjárót észleltek, a másikra pedig a közelmúltban.

Az esetről a Bloomberg amerikai televíziós hálózat is beszámolt, értesülései szerint az első olyan esetekről van szó, amikor Oroszország ilyen lépésre vállalkozott.

A The Telegraph megjegyezte, olyan tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén, melyekkel az oroszok a Fekete-tengeren támadták az ukrán erőket. Nem sokkal később megkezdődtek a találgatások arra vonatkozóan, mi lehet a keleti nagyhatalom célja – amerikai tisztviselők nem tartják kizártnak, Moszkva így akarja megfélemlíteni Londont Ukrajna támogatása miatt, vagy így csupán próbálják a brit és ír védelmi egységek gyengeségeit feltérképezni.

Nem az említett két eset az első ilyen ügy, 2023-ban egy brit helikopter és hadihajó üldözött el egy orosz tengeralattjárót Cork kikötőjétől. Noha a város Írországhoz tartozik, minden bizonnyal az ír hadseregnek nem voltak meg a megfelelő képességei a fenyegetések elhárítására. Múlt hónapban pedig a BBC brit közszolgálati média adott hírt arról, hogy Skócia partjainál észleltek orosz tengeralattjárót, mely nem sokkal később folytatta útját Kubába. A The Telegraph az esetekkel kapcsolatban felkereste a brit és orosz védelmi minisztériumokat, valamint a Fehér Házat is, de egyik fél sem kommentálta a híreket. 

Borítókép: Illusztráció: Az elnöki sajtószolgálat által közreadott képen a nukleáris meghajtású, cirkálórakétával felfegyverzett K-266 Orel tengeralattjáró az orosz haditengerészet napjának alkalmából tartott szentpétervári díszszemlén 2020. július 26-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.