Összejátszanak a civil szervezetek az embercsempészekkel + videó

Az olasz kormány szigorúbb fellépést követel az uniótól az NGO-kal szemben.

2024. 07. 23. 21:32
Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összejátszanak a Földközi-tengeren tevékenykedő civil szervezetek (NGO) az embercsempészekkel. Biztonságot jelent az észak-afrikai partokról induló illegális bevándorlóknak a tudat, hogy civil hajók várakoznak rájuk a tengeren.

Az olasz kormány szigorúbb fellépést követel az uniótól az NGO-kal szemben. Korábban feltételezésnek tűnhetett, most azonban videók is bizonyítják, hogy a Földközi- tengeren tevékenykedő civil hajók a gyakorlatban ösztönző erővel hatnak a migrációs folyamatokra. Az Il Giornale olasz napilap közzétett egy videófelvételt, amely azt mutatja, ahogyan a líbiai milícia egyik tagja jelzést ad a spanyol felségjelzésű Aita Mari civil hajónak, hogy közeledhet a parthoz, elindult ugyanis a migránsokkal teli csónak, amelynek utasait át lehet venni.

Az olasz lap kiemeli, nem mentési műveletről van szó, hanem az utasok átszállásáról. 

A civil szervezet utólag megpróbálta módosítani a videót, de az olasz kormány magyarázatot követel. A felvétel azt örökíti meg, amire korábban a jobboldali kormányok figyelmeztettek. Ez azt jelenti, hogy a civil hajók valójában összejátszanak az embercsempészekkel, hogy Európába szállítsák az afrikai embertömeget. Nicola Procaccini, az Olasz Testvérek párt európai parlamenti képviselője perverz mechanizmusnak nevezte a folyamatokat és szigorúbb beavatkozást követel az európai intézményektől a civil szervezetek megállítására.

Giorgia Meloni miniszterelnök felvette a harcot a civil szervezetekkel. Erőfeszítései eredményesnek bizonyultak, de nem tudta véglegesen megállítani a tevékenységüket. Az olasz kormányfő a múlt héten Líbiába látogatott, hogy részt vegyen a migrációt megvitató fórumon. A SeaWatch civil szervezet gyűlölettel reagált Meloni líbiai utazására, az embercsempészek pedig halálos fenyegetéseket küldtek, hogy jelezzék, nem lesz könnyű dolga.

Borítókép: Migránsok szállnak fel az egyik civil szervezet hajójára (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.