Román elemző: Orbán Viktor az EU egyetlen racionális vezetője

A miniszterelnök ukrajnai háborúról szóló elemzése volt az egyetlen objektív és realista elemzés, amit ezekben az években hallottam – közölte a szakértő.

NÉMETH Zsolt; TÕKÉS László; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). (Fotó: MTI/Veres Nándor) Fotó: Veres Nándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bogdan Duca román politikai elemző szerint Orbán Viktor ebben az évben is meglepetést okozott a tusnádfürdői beszédével. 

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (takarásban). (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (középen) előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (balra) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (takarásban) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Meglepett realizmusával, pragmatizmusával, azzal a nagyon világos és őszinte víziójával, ami az Európai Unió egyetlen racionális vezetőjévé teszi őt, valamint azon kevés globális vezetők egyikévé, akik valóban megértik a helyzetet. Az ukrajnai háborúról szóló elemzése volt az egyetlen objektív és realista elemzés, amit ezekben az években hallottam. És egyáltalán nem volt oroszbarát

– fogalmazott Facebook-bejegyzésében Duca.

Az elemző azt is megjegyezte, hogy Orbán Viktor az idén tett néhány olyan ideológiákon átívelő jellegű kijelentést, amit politológusoknak kellene átrágniuk. Bogdan Duca úgy véli, a magyar miniszterelnök nacionalistaként jelenik meg a nyilvánosság előtt, de „aki figyelmesen olvassa a teljes beszédet, látja, hogy Orbán valójában realista”. Mint fogalmazott: Orbán Viktor olyan „wow” módon játszik, hogy a nagy globális játék egyetlen érintett résztvevőjébe sem szeret bele nyíltan. 

Ez lehetővé teszi számára, hogy reálisan játszhasson mindenkivel

 – teszi hozzá. 

A politikai elemző szerint a nemzetközi politikában egy őszinte és átlátható szereplő fontosabb, mint egy szövetséges vagy egy barát. 

Olvassák el a beszédét. És valóban érdemes lenne komolyan megvitatni a politikatudományi karokon, a román diplomáciai intézetben és a romániai hatalmi körökben. Őszintén remélem, hogy Ciolacu figyelmesen elolvassa. Azért is bízok ebben, mert úgy érzem, hogy a miniszterelnök meghaladja a jelenlegi román politikusok átlagát, és a mostani bonyolult helyzetben sokkal észszerűbb államfőjelöltnek tűnik, mint a játéktéren lévők többsége

 – írta Bogdan Duca. 

Romániában ősszel parlamenti és elnökválasztásokat tartanak. Marcel Ciolacu kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetője – aki néhány nappal ezelőtt Bukarestben egyeztetett Orbán Viktorral – jelenleg vezeti a potenciális államfőjelöltek népszerűségi listáját. A PSD elnöke még nem döntött arról, hogy elindul-e a november végi elnökválasztáson.   

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (középen) előadást tart a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 27-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (balra) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (jobbra) (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.