Tanúskodnia kell Biden orvosának a kongresszus előtt?

Az amerikai törvényhozás felügyeleti bizottsága azt gyanítja, hogy a Biden-családhoz fűződő üzleti kapcsolata befolyásolhatta a Fehér Ház orvosát, Kevin O’Connort a Joe Biden amerikai elnök egészségi állapotáról szóló jelentés összeállításában. A bizottság feje, James Comer republikánus képviselő ezért felszólította az orvost, hogy tegyen tanúvallomást a törvényhozás előtt.

2024. 07. 09. 10:43
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befolyásolhatták Joe Biden amerikai elnök orvosi felülvizsgálatát, az azt végző orvos, Kevin O’Connor pedig részese lehetett a Biden család üzleti ügyeinek – mutatott rá az amerikai kongresszus felügyeleti bizottságának elnöke, James Comer a The New York Post beszámolója szerint.

Joe Biden demokrata párti amerikai elnök
Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Comer emiatt levélben szólította fel O’Connort, hogy legkésőbb július 14-ig tanúskodjon az államfő mentális állapotával kapcsolatban a törvényhozás előtt.

Mint arról beszámoltunk, a republikánusok követelése ellenére a februári rendes fehér házi orvosi felülvizsgálat során nem végeztek kognitív tesztet Joe Biden amerikai elnökön. O’Connor akkori megállapítása szerint a 81 éves államfő egészséges és aktív, kognitív tesztre pedig azért nincs szükség, mert az elnök naponta bizonyítja az alkalmasságát.

Biden azonban szinte napi rendszerességgel keveredik olyan helyzetbe, amikor láthatóan nem tudja, hol van, illetve összekever országokat vagy épp állami vezetőket.

Legutóbb a június 27-i élő televíziós vita gondolkodtatta el még a demokratákat is, ugyanis míg Donald Trump szárnyalt a másfél órás esemény során, Biden lépten-nyomon belezavarodott a gondolataiba, nem bírta befejezni a mondatait, vagy épp az ellenkezőjét mondta annak, amit akart.

James Comer szerint a kongresszus felügyeleti bizottsága aggódik, hogy a Biden-családhoz fűződő üzleti kapcsolata befolyásolhatta O’Connort az orvosi vizsgálat során. A képviselő szerint bizonyítékot találtak arra, hogy

O’Connor Biden testvérével, James Bidennel együtt részt vett a kórházakat üzemeltető Americore cégben.

Az utóbbit az elnök elleni nyomozás kapcsán vizsgálta a felügyeleti bizottság, miután kiderült, hogy a cég egyik vezetőjeként feltüntetett James Biden mintegy hatszázezer dollárt zsebelt be, miközben a munkavállalók szerint valójában nem végzett tényleges munkát az Americore számára.

Tekintettel az ön kapcsolataira a Biden családdal, a bizottság azt is szeretné megérteni, hogy ön abban a helyzetben van-e, hogy pontos és független véleményt adjon az elnök alkalmasságáról

– írta Comer az  O’Connornak címzett levélben, amelyet a Fox News amerikai televíziós hálózat szerzett meg.

Borítókép: Joe Biden demokrata párti amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Gerald Herbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.