Totális háborút emleget az egyik legerősebb NATO-tagállam

A lengyel vezérkari főnök nyilatkozott.

2024. 07. 11. 18:14
Polish Belarusian Border Amid Migration Crisis
A soldier is on duty by the border wall in a forest in Podlasie, Poland, on June 8, 2024. (Photo by Kamil Jasinski/NurPhoto) (Photo by Kamil Jasinski / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország fegyveres erőinek vezérkari főnöke szerdán kijelentette, hogy az ország katonáinak fel kell készülniük egy teljes körű konfliktusra, ezért Varsó növeli a csapatai számát az orosz és fehérorosz határnál – számol be a Reuters, hívja fel rá a figyelmet a Mandiner. 

A csapatainkat teljes körű konfliktusra kell felkészítenünk, nem csak egy aszimmetrikus típusú konfliktusra

 – mondta Wieslaw Kukula vezérkari főnök egy sajtótájékoztatón.

Pawel Bejda helyettes védelmi miniszter bejelentette, hogy augusztustól a Lengyelország keleti határát őrző katonák száma  a jelenlegi 6000-ről 8000-re fog nőni, illetve már készenlétben áll 9000 tartalékos is, akik 48 órán belül bevethetők.

A fehérorosz határ 2021 óta vált kritikus hellyé, ahova közel-keleti migránsok tömegesen és szervezetten kezdtek érkezni, majd erőszakkal akartak bejutni a lengyel területekre. Lengyelország idén a GDP-jének több mint 4 százalékát védelmi kiadásokra fordította, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára. Kukula vezérkari főnök arról is beszélt, hogy sok jelölt van, aki a hadsereghez kíván csatlakozni.

A fegyveres erők létszáma tavaly év végén mintegy 190 000 fő volt, beleértve a szárazföldi, légi, tengeri, különleges és területvédelmi erőket. Lengyelország azt tervezi, hogy néhány éven belül 300 000-re növeli a katonáinak számát.

Borítókép: Katona teljesít szolgálatot a határkerítés mellett egy erdőben a lengyelországi Podlasie-ban 2024. június 8-án (Fotó: NurPhoto/AFP/Kamil Jasinski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.