Trump: A harmadik világháború szélén állunk

A volt amerikai elnök először tartott beszédet az ellene elkövetett merénylet óta. Donald Trump elfogadta az elnökjelöltséget, beszélt a támadás részleteiről, illetve arról, hogy nem csak fél Amerika elnöke lenne. Kiemelte, hogy a demokraták fegyverként használják az igazságszolgáltatást. A republikánus elnökjelölt szólt a világban zajló háborúkról is. Méltatta Orbán Viktor miniszterelnököt is.

2024. 07. 19. 6:15
Day 4 - Republican Party presidential nominating convention
Donald Trump volt amerikai elnök 2024. július 18-án. (Fotó: KAMIL KRZACZYNSKI / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok volt elnöke, Donald Trump lett a Republikánus Párt hivatalos jelöltje a 2024. november 5-én tartandó elnökválasztáson. Trump pénteken a hajnali órákban hivatalosan is elfogadta a párt jelölését a Wisconsin állambeli Milwaukee városában tartott pártkongresszuson, majd beszélt az ellene július 13-án történt merényletről. 

A republikánusok elnökjelöltje Donald Trump beszédet mond. (Fotó: Andrew Harnik / GETTY IMAGES ÉSZAK-AMERIKA / Getty Images az AFP-n keresztül)
A republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump beszédet mond. Fotó: AFP/Andrew Harnik

Beszéde elején Trump elmondta, hogy bizalmat, erőt és reményt kínál az amerikai közvéleménynek.

Négy hónap múlva dicsőséges győzelmet aratunk, és elkezdődik hazánk történetének négy legszebb éve. Együtt sikerülni fog, vagy szétesünk. Egész Amerika elnöki posztjáért indulok, nem csak fél Amerika elnökéért. Ellenkező esetben nincs győzelem

 – mondta Trump a milwaukee-i republikánus gyűlésen.

A volt amerikai elnök kijelentette, hogy csak egyszer mondja el az ellene elkövetett merénylet körülményeit, mert nehéz arról beszélnie. Hozzátette: azért élte túl, mert megmozdította a fejét. Szerinte az Egyesült Államok titkosszolgálati ügynökei megnyugtatták, miközben repültek a golyók körülöttük. 

Veszélyes területen voltak. Golyók repültek közel hozzájuk, majd minden megállt. A titkosszolgálatunk mesterlövésze egy lövéssel kioltotta a merénylő életét. Nem kellene itt lennem

 – hangsúlyozta Donald Trump, amire az összegyűlt közönség azt kiabálta: „Itt vagy, itt vagy!”

Az elnökjelölt azt is elmondta, hogy meglepődött, amikor meglátta, mennyire vérzik. 

Van egy érdekes statisztika, azt mondják, hogy a fülek véreznek a legtöbbet. Ha valami történik a fülekkel, azok jobban véreznek, mint bármely más testrész. Ezt mondták nekem az orvosok. Nos, tanultunk valamit

 – tette hozzá Trump.

Istennek hála itt vagyok

 – szögezte le Trump, aki nem ragaszkodott az előkészített beszédéhez, gyakran rögtönzött. Kiemelte: Isten mellette van.

Ezt követően Trump megtámadta a Demokrata Pártot, és azt mondta, hogy az fegyverként használja az igazságszolgáltatást. 

Nem szabad kriminalizálni az ellentétes véleményeket és démonizálni a politikai vitákat, pedig a hazánkban ez soha nem látott szinten történik. A demokratáknak fel kell hagyniuk azzal, hogy politikai ellenfeleiket a demokrácia ellenségeinek nevezzék. Én mentem meg a demokráciát

 – tette hozzá.

Trump rámutatott a közte és Joe Biden jelenlegi elnök közötti mély politikai nézeteltérésekre a bevándorlástól az energiapolitikán át a gazdaságig terjedő kérdésekben.

Azonnal véget vetek a pusztító inflációs válságnak, leszorítom a kamatokat és csökkentem az energiaköltséget

– jelentette ki.

A republikánus elnökjelölt átfogóan fogalmazta meg politikai prioritásait, anélkül, hogy sok konkrétumba merült volna, de beszédében kitért az adócsökkentés, a bevándorlás, a külpolitika és a gazdaság témakörére. A volt elnök különös figyelmet szentelt a magas inflációnak, amely Biden hivatali idejét jellemezte.

Inflációs válságunk van, amely megfizethetetlenné teszi az életet, tönkreteszi a dolgozó és alacsony jövedelmű családok jövedelmét, és szétzúzza, egyszerűen összetöri az embereinket

 – mondta Trump.

Kijelentette, hogy az országban válság van az illegális bevándorlás miatt, és ígéretet tett arra, hogy Amerika történetének legnagyobb kitoloncolási műveletét indítja el, miközben olyan eseteket említett, amikor okmányokkal nem rendelkező migránsok bűncselekményeket követtek el. 

A volt elnök beszélt a világban zajló háborúkról is. Beszédében pedig Orbán Viktort is méltatta. –  Magyarország egy erős ország, kemény vezetővel. Orbán Viktor miniszterelnök remek politikus. Egy interjújában azt mondta, a világ problémáinak megoldása Trump kezében van. Egyetlen módon oldhatjuk meg ezeket, ha újra ő lesz az Egyesült Államok elnöke! – fogalmazott az elnökjelölt.

Most háború dúl Európában és a Közel-Keleten, a konfliktusok egyre jobban kísértenek Tajvanon, Koreában, a Fülöp-szigeteken és egész Ázsiában, bolygónk pedig a harmadik világháború szélén billeg

– figyelmeztetett a volt elnök, aki hozzátette: ez egy olyan háború lesz, mint semelyik másik.

–  Itt az ideje a változásnak – mondta Trump. 

Egyszerűen nem bírjuk további négy évig ezt a kormányzást

húzta alá.

 

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök 2024. július 18-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.