Tűzvész miatt menekülnek a turisták a délolasz paradicsomból

Hatalmas tüzek pusztítanak Olaszországban, több mint 1200 turistát mentettek ki a tengerparti üdülőközpontokból.

2024. 07. 25. 13:51
Italy apulia vieste beach town
Vieste, a tengerpart és a város. (Fotó: LEROY Francis / hemis.fr / hemis.fr / Hemis az AFP-n keresztül) Fotó: Hemis via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a kánikula tombol Olaszországban, hanem hatalmas erdőtüzek is hevítik a félszigetet. A dél-olaszországi Pugliában található Vieste üdülőfalut körülvevő erdőben lobbantak fel a lángok. Az erőteljes szélfúvás következtében pillanatok alatt szétterjedt a tűz. 

A közeli kempingekből, nyaralókból és szállodákból pár óra leforgása alatt kellett evakuálni több mint 1200 személyt. A tengeren keresztül hajók segítségével is folytak a mentési munkálatok. A híradások szerint nem történt személyi sérülés, de az egyik legnépszerűbb és legszebb tengerpart, a Baia San Felice szenvedett súlyos károkat. 

Nagy valószínűséggel gyújtogatók indították be a folyamatokat. Egy héten belül öt alkalommal is próbálkoztak, de csak most sikerült a gyújtogatóknak igazi, nagy kiterjedésű erdőtüzet elszabadítaniuk. 

Vieste polgármestere, Giuseppe Nobiletti arról számolt be, hogy tavaly ugyanebben az időszakban is hatalmas tűzvész pusztított. Akkor 200 hektárnyi erdő vált a lángok martalékává. 2007-ben pedig három személy vesztette életét. Sajnos nem csak a déli régiók érintettek. 

Rómában szerdán három helyszínen csaptak fel a lángok. Ott többek között egy gyerektábort kellett kiüríteni a tűz miatt. Szardíniában, Cagliari mellett a tengerparton is jelentettek hirtelen szétterjedő tűzvészt. 

Olaszországban minden évben hatalmas károkat okoznak a tüzek, melyeket gyakran mániákus gyújtogatók okoznak. Több tartományban hőérzékelővel és kamerával ellátott drónok bevetésével ellenőrzik a nyári legmelegebb időszakokban a területeket, hogy azonnal közbeléphessenek tűzvész esetén és hatástalanítsák a gyújtogatókat. A modern megelőzési technológiának köszönhetően számos piromániás személyt sikerült letartóztatniuk az olasz hatóságoknak. 

Borítókép: Vieste, a tengerpart és a város (Fotó: Leroy Francis/hemis.fr/Hemis via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.