„A más kultúrájú emberek másképp viszonyulnak a késekhez” – mondta a német rendőrfőnök

A késes bűncselekmények elkövetői fiatalok és férfiak, a nem német gyanúsítottak aránya 40 százalék.

2024. 08. 15. 20:54
Mourning for police officer killed in Mannheim
Gyászlobogóként fekete szalag van felerősítve egy rendőrautóra a mannheimi késes támadásban meghalt rendőrre emlékeztetve. Fotó: AFP / dpa / René Priebe
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban növekszik a késsel elkövetett erőszak, és egyes helyeken a rendőrség most már keményebb megközelítést alkalmaz – adta hírül a Die Welt. A lap szerint Észak-Rajna–Vesztfália rendőrségi hatóságai olyan információkat is látnak az egyes bűnelkövetőkről, amelyek nem sok statisztikában jelennek meg. 

Más kultúrájú emberek másképp viszonyulnak a késekhez

 – mondta például a bonni rendőrfőnök, Frank Hoever a Németországban növekvő késes erőszakra reagálva a Brussels Signal szerint. Bonnban az elmúlt évben egyébként csökkent a késes bűncselekmények száma. Hoever pedig április 13-án azt mondta a Die Weltnek, hogy ez csak a helyi rendőrségnek a probléma megoldására irányuló nagy erőfeszítéseinek köszönhetően volt lehetséges.

Észak-Rajna–Vesztfália régióban ugyanakkor 2023-ban 45 százalékkal, a 2022-es 4292-ről 6221-re nőtt a késelések száma, az áldozatok száma pedig 5541-ről 8036-ra. A gyanúsítottak mintegy 34 százaléka nem német állampolgár, annak ellenére, hogy az ilyen személyek a lakosság mindössze 15 százalékát teszik ki.

Bonnban is hasonló volt a helyzet – mondta a rendőrfőnök.

Az elkövetők fiatalok és férfiak, a nem német gyanúsítottak aránya 40 százalék volt.

Bonn lakosságának körülbelül 16 százaléka nem német. Emellett az elkövetők maradék 60 százaléka között volt több kettős állampolgárságú személy is volt, ami nem látszik külön a statisztikákban.

„Ezért ragaszkodom ahhoz, amit korábban mondtam: a más kultúrákból származó emberek másképp viszonyulnak a késekhez” – mondta Hoever. Elmondása szerint a más kultúrákból származó fiatal férfiak az általa „túlzott férfiasságnak” és „hatalmas póznak” nevezett dolgok áldozataivá váltak.

A fiatal férfiak szeretnének megmutatkozni a csoport előtt, és keményen fellépni. Ha úgy érzik, sértegetik őket, a dolgok gyorsan kicsúszhatnak az irányítás alól

 – mondta. 

Dirk Baier, a Zürichi Alkalmazott Tudományegyetem kriminológusa a ZDF német közszolgálati tévécsatornán ugyanerről a kérdésről azt mondta, hogy szerinte a késes bűnözés növekedését valószínűleg a társadalmi egyenlőtlenség okozza. A külföldi elkövetők kitoloncolása szerinte nem volt hasznos.

Borítókép: Gyászlobogóként fekete szalag van felerősítve egy rendőrautóra a mannheimi késes támadásban meghalt rendőrre emlékeztetve. (Fotó: AFP/DPA/René Priebe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.