Állampolgárságot adna a bevándorlóknak az olasz baloldal

Újra berobbant a vita Olaszországban arról, hogy ki kellene szélesíteni az állampolgársági engedélyek jóváhagyását. Az olimpiai játékok apropóján felszínre került az állampolgárság kérdése, mivel számos színes bőrű másodgenerációs sportoló indult olasz színekben és szerzett dicsőséget Itáliának.

2024. 08. 16. 14:38
A muslim family walks in a street of Monfalcone, on April 26, 2024. The far-right mayor of Monfalcone, Anna Maria Cisint, was under the spotlights recently because she banned muslims from praying inside their two cultural centers. An administrative court in Trieste will rule on May 23, 2024 whether to uphold or strike down the mayor's ban. Immigrants make up a third of Monfalcone of 30,000 inhabitants outside Trieste, most of them Bangladeshi Muslims who began arriving in the late 1990s to build cruise-liners for Fincantieri, Europe's largest shipbuilder.  Since November a fraction of the city's Muslims who have been banned from praying inside their two cultural centres by Monfalcone's far-right mayor. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)
Bevándorlók Olaszországban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elly Sclein, a Demokrata Párt főtitkára bejelentette: aki Olaszországban születik és tanul, annak joga van az olasz állampolgársághoz. A Demokrata Párt véleményéhez csatlakoztak az ellenzéki pártok is, az Öt Csillag Mozgalom, valamint a kisebb baloldali alakulatok. A Több Európa párt bejelentette: referendumot indít, hogy az állampolgárok is beleszólhassanak az immár évek óta vitatott témához. Várhatóan az olasz baloldal szeptemberben újra elkezdi a harcot a bevándorlók állampolgársághoz juttatásáért.  

A sajtó arról is beszámol, hogy érdekes fordulat következett be, mivel a kérdés megosztja a jobbközép koalíciós kormánypártokat. Míg az Olasz Testvérek és a Liga kategorikusan elutasít bármifajta változtatást a jelenlegi jogrenden, addig a Hajrá, Olaszország! némi engedményt adna. 

Az ellenzéki pártok évek óta a ius soli bevezetését szorgalmazzák, azaz az Olaszországban született külföldiek gyermekeinek engedélyeznék az állampolgárság felvételét. 

A Hajrá, Olaszország! párt a ius scholae engedélyezése fele hajlik az integráció megkönnyítése érdekében. Ez az Itáliában tanulmányokat folytató diákoknak engedélyezné az olasz állampolgárság felvételét. A kormány többsége azonban határozottan ellenez bármifajta változtatást. 

Matteo Salvini kormányfő-helyettes szinte azonnal reagált a Demokrata Párt provokációjára. Hangsúlyozta, szó sem lehet az olasz állampolgárság kiárusításáról. 

Nyomatékosította, hogy a kiskorúak állampolgársághoz juttatása számos bonyodalmat vet fel, hiszen ha a szülők törvénybe ütköző dolgot követnek el, akkor a kiskorú olasz állampolgárságú gyermek miatt lehetetlenné válik kitoloncolásuk. 

Nicola Molteni, a belügyi államtitkár, a Liga képviselője leszögezte, semmifajta változást nem engedélyeznek, amíg kormányon vannak. A választópolgárok azért szavaztak a jobbközép koalícióra, mert azt kérik, hogy a jelenlegi törvénykezés maradjon érvényben, hiszen az kitűnően működik. 

Kétségtelenül az elmúlt harminc évben a bevándorlás következtében jelentősen átalakult az olasz társadalom, ez azonban nem teszi szükségessé további engedmények bevezetését. A migrációs jelenséggel hosszabb ideje küzdő országok sem tették ezt meg

– tette hozzá. A Liga politikusa szerint a ius soli, a ius culturae és a ius scholae, csupán a baloldal ideológiai harcának része. Azt is hangsúlyozta, hogy 

nem lehet arra hivatkozni, hogy az állampolgárság jóváhagyása segíti majd az integrációt. Ellenkezőleg, csak azoknak szabad engedélyezni a kérelmét, akik már beilleszkedtek, és tiszteletben tartják az ország jogrendjét és kultúráját.

Azt is elmondta: a bevándorlók kiskorú gyermekei ugyanabban az ellátásban részesülnek, mint az olasz gyermekek. A törvény módosítása kétségtelenül óriási hatással lenne a társadalomra, több millió Itáliában élő bevándorló jutna állampolgársághoz. Jelenleg a ius sanguinis van érvényben, azaz a vérségi elv alapján a születéskor kapja meg az állampolgárságot az, akinek legalább egy szülője olasz. 

 

Borítókép: Bevándorlók Olaszországban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.