Donald Tusk: India komoly szerepet tölthet be a háború befejezésében

India komoly szerepet tölthet be az ukrajnai háború gyors befejezésében – jelentette ki Donald Tusk lengyel kormányfő csütörtökön Varsóban, Narendra Modi indiai miniszterelnökkel közös sajtóértekezleten.

2024. 08. 22. 14:52
TUSK, Donald; MODI, Narendra
Varsó, 2024. augusztus 22.
Donald Tusk lengyel miniszterelnök (j) fogadja Narendra Modi indiai kormányfõt a varsói miniszterelnöki hivatalban 2024. augusztus 22-én.
MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka
Fotó: Radek Pietruszka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kétoldalú tárgyaláson a két kormányfő tisztázta „a világszerte izgalmat keltő ügyekre” vonatkozó álláspontját – jelentette ki a sajtókonferencián Donald Tusk. Örömét fejezte ki, hogy Narendra Modi megerősítette készségét személyes szerepvállalására a háború igazságos, békés, gyors befejezése érdekében.

„Mindketten meg vagyunk győződve arról, hogy India e tekintetben nagyon komoly és pozitív szerepet tölthet be” – tette hozzá Tusk. Utalva arra, hogy Modi Lengyelországból Kijevbe tart, a lengyel kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy a látogatás „történelmi jelleggel bírhat”.

Az indiai kormányfő először látogat Ukrajnába a háború kezdete óta. Látogatására csaknem egy hónappal azután kerül sor, hogy Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Narendra Modi a sajtótájékoztatón úgy ítélte meg: az ukrajnai helyzet komoly aggályokat kelt. Aláhúzta: a konfliktusok nem az emberéleteket követelő háborúk útján oldhatók meg. 

Ezért támogatjuk a párbeszédet, valamint a béke és a stabilitás minél gyorsabb visszaállítását célzó diplomáciai erőfeszítéseket

– fogalmazott. India ennek érdekében kész együttműködni más, jó szándékú nemzetekkel a minél nagyobb támogatásnyújtás érdekében – tette hozzá.

Narendra Modi a lengyel–indiai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából látogatott el Varsóba. Indai kormányfő – Morardzsi Deszai személyében – utoljára 45 évvel ezelőtt járt Lengyelországban. Szerdán megkezdett kétnapos varsói látogatása során Modi a kétoldalú gazdasági együttműködésről is tárgyal. Csütörtök délután Andrzej Duda lengyel elnök fogadja az indiai kormányfőt.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök fogadja Narendra Modi indiai kormányfőt a varsói miniszterelnöki hivatalban 2024. augusztus 22-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.