Kigyulladt egy lakásoknak is helyet adó épület Londonban

Két embert kórházba szállítottak, több mint százat evakuáltak egy kelet-londoni, ismert biztonsági problémákkal küzdő panelházban keletkezett tűz miatt. A londoni tűzoltóság szerint több mint kétszáz tűzoltó vett részt a súlyos incidens elhárításában, és a kutatási műveletek is folytatódtak, miután a dagenhami Freshwater Roadon, egy vegyes használatú épület kigyulladt hétfőn reggel.

2024. 08. 26. 12:55
A Waterloo hídról nézve füst emelkedik az égre a londoni Temze melletti Somerset House tetején 2024. augusztus 17-én keletkezett tűzből (képünk illusztráció).
A Waterloo hídról nézve füst emelkedik az égre a londoni Temze melletti Somerset House tetején 2024. augusztus 17-én keletkezett tűzből (képünk illusztráció). Fotó: AFP/James Rybacki
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kigyulladt panelházban az állványzat, valamint az épület egyes részei a hatodik emeletig és a tető lángokban álltak – közölte a londoni tűzoltóság . Hozzátették: a tűz oka egyelőre nem ismert – írta a BBC. A vegyes használatú lakó- és kereskedelmi épületként leírt ingatlanból kezdetben sűrű fekete füst áradt ki, a lángok azután csaptak fel. A közelben élőket felszólították, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat.

Az épületnek számos tűzbiztonsági problémája ismert a londoni tűzoltóság előtt

– mondta Patrick Goulbourne londoni tűzoltóbiztos asszisztens. Emlékeztetett arra: súlyos incidenst jelentettek, így a szolgálat az erőforrásait a tűzre összpontosította.

Az épület egyidejű kiürítését azonnal végrehajtották,  egy kutatási és mentési művelet még folyamatban van – tette hozzá. Az evakuált lakókat a közeli szabadidőközpontban kialakított pihenőbe szállították.

Goulbourne felszólította az embereket: kerüljék el a területet, és kérte a lakosokat, tartsák zárva az ajtókat és az ablakokat, mert a tűz még mindig erős füstöt okoz.

A BBC szerint egy vállalkozó Facebook-bejegyzéséből az derült ki, hogy az épület nem megfelelő burkolatának eltávolítása éppen folyamatban volt. A tűzoltóság először azt mondta, hogy az épületet körülvevő állványzat égett, valamint az épület egyes részei a hatodik emeletig és a tető, amikor 02:44-kor hívták őket.

Négy embert a londoni mentőszolgálat látott el a helyszínen, további kettőt kórházba szállítottak. A tűzoltóság tájékoztatása szerint a megfelelő időben teljes körű vizsgálatra kerül sor.

Állítólag az épület minden részét érintette a tűz, beleértve a földszinten található egyik üzletrészben található óvodát is.

 Az épület első emeletén lakó egyik lakos a BBC-nek arról beszélt: hétfő hajnalban arra ébredt, hogy egyik szomszédja hevesen dörömböl az ajtaján. A magát megnevezni nem kívánó lakó elmondta, hogy szomszédja a folyosó összes lakásánál így járt el. Azt mondta, óriási lángokat látott, és megkönnyebbült, hogy épségben kijutott.

Karthick Kannaiah és felesége, Meghan a hat hónapos babájukkal és barátjuk hatéves kislányával rohantak ki lakásukból, miután füstszagra ébredtek. Kannaiah úgy emlékezett, kinyitotta az ablakot, miután a felesége közölte vele, hogy a kinti állványzat ég.

Kinyitottuk az ajtót, és láttuk, hogy emberek rohannak a lépcső felé. Valahogy kijutottunk az épületből a babánkkal

 – mondta.

A forgalom elől lezárt Freshwater Roadra negyven tűzoltóautót és 225 tűzoltót küldtek. Drónt használtak annak felmérésére, hová kell összpontosítani az erőfeszítéseket.
A helyszínen tartózkodó Alan Bendell állomásparancsnok azt mondta: – A tűz erős füstöt termel, és azt tanácsoljuk a helyi lakosoknak, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat. A brigád 32 méteres, forgótányéros létrái közül kettőt a helyszínen légi víztoronyként használnak, hogy segítsék a tűz oltását a magasból.

Több mentőautó parkol a közelben, és a légi mentőket is kiküldték.

– Négy beteget a helyszínen elláttunk, kettőt közülük kórházba vittünk – mondta a mentőszolgálat szóvivője.

Yvette Cooper belügyminiszter megköszönte a tűzoltóknak és más katasztrófavédelmi dolgozóknak a bátorságukat és a gyors reagálásukat. Dagenham, Ilford, Romford, Barking és a környező tűzoltóállomások legénységei vannak a helyszínen.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/James Rybacki)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.