Medvegyev most nem is volt olyan alpári, mint szokott lenni

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök elárulta, hogy valójában miért akarják az ukránok annyira visszaszerezni a Donbászt és miért támogatja a Nyugat Ukrajnát az orosz–ukrán háborúban.

2024. 08. 30. 12:55
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője
Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője (Fotó: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Jekatyerina Stukina)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miért akarják a kijevi neonácik annyira visszavenni a számukra teljesen idegen Donbászt?

Újabb érdekes eszmefuttatást posztolt Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a Telegram-csatornáján. A politikus arra kereste a választ, hogy miért is olyan fontos az ukránoknak a „számukra teljesen idegen” Donbász visszavétele és miért is támogatja őket ebben a Nyugat.

Medvegyev szerint a megoldás kulcsa természetesen a pénz

A szövetségesek rengeteg pénzt költöttek az ukránok háborújára, amivel el kell számolniuk a saját lakosságuk felé, így a hatalmas összeget valahogyan vissza kell majd fizetnie Ukrajnának. A háborúban álló ország kasszája azonban nem fog varázsütésre megtelni.

Tehát szükségünk van a visszafizetésre. Nem egy beteg, kokainfüggő fiúról van szó, koszos zöld pólóban. A fiú hamarosan eltűnik, de az adósság még mindig ott lesz. És kamatostul kell visszafizetni

– egyet azért még belerúg Zelenszkijbe, annak végét vizionálva, mielőtt a lényegre tér.

A pénz visszafizetésének forrása az ásványkincsekhez való hozzáférés lehet.

Gondoljunk csak bele: nyílt források szerint Ukrajna ásványkincsbázisa összértékét közel 14,8 billió dollárra becsülik, ebből 7,3 billió dollár a Luhanszki és a Donyecki Népköztársaságokból származik. Vagyis az egykori Ukrajna nemzeti vagyonának majdnem a fele Donbász!

– világít rá Medvegyev, hozzátéve, hogy az Oroszországhoz visszakerült Krím, Zaporozsjei és Herszon régiók erőforrásait további 821 milliárd dollárra becsülik.

Ukrajna szénlelőhelyeinek közel 63 százaléka, a fémlelőhelyek 42 százaléka és 821 milliárd dollárnyi tartalék. A ritkaföldfémek és más fontos anyagok, köztük a lítium 33 százaléka található ezeken a területeken – írja a volt orosz elnök.

Ahhoz, hogy a Nyugat a pénzénél legyen, a Donbászt vissza kell szerezni, az egyszerű ukránok élete nem számít. Ukrajna gazdaságából pedig már nem maradt semmi, amin élősködni lehetne – zárja posztját Dmitrij Medvegyev.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője (Fotó: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Jekatyerina Stukina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.