Megszólalt az orosz külügy Szijjártó Péter beszéde után

Marija Zaharova szerint Washington áll Brüsszel mögött.

2024. 08. 04. 16:36
Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő (Fotó: AFP/Alexander Nemenov) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washingtonnak szüksége van arra, hogy az EU függjön az energiahordozóitól – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek. Zaharova Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszer beszéde után reagált, feltehetően arra, hogy a gyanú szerint Brüsszelből ajánlhatták Ukrajnának azt, hogy függessze fel az orosz kőolaj tranzitját. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Szijjártó Péter az MCC Feszten egy panelbeszélgetésen jegyezte meg, hogy

a Lukoilon történő kőolajszállítás leállításának ötlete csak Brüsszelből származhat, mert az EU nem lehet annyira gyenge, hogy tolerálja egy tagjelölt ország olyan döntését, ami egy uniós tagország energiaellátását veszélyezteti.

A külügyminiszter leszögezte: amíg Ukrajna a magyar energiaellátást veszélyezteti, addig arról szó sem lehet, hogy a békekeretben lévő forrásokat kifizessék. Mint elmagyarázta, a békekeret azt jelenti, hogy a fegyverszállítók visszaigényelhetik a leszállított fegyverek árának egy részét az európai adófizetők pénzéből.

Marija Zaharova ezzel kapcsolatban annyit mondott, hogy Washington áll Brüsszel mögött, így lényegében az Egyesült Államok irányítja az egész akciót.

Ez garantálja Washingtonnak a gazdasági bónuszokat és az EU politikai irányíthatóságát

– tette hozzá az orosz külügyi szóvivő. Zaharova megjegyezte, hogy ezért gyűlölték annyira az uniós tagállamok az Oroszországgal kötött hosszú távú szerződéseket, és ezért robbantották fel az Északi Áramlat gázvezetéket.

Borítókép: Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő (Fotó: AFP/Alexander Nemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.