Ne adjunk okostelefont 11 év alatti gyermekeknek!

Az új iránymutatást kampányolók és parlamenti képviselők sürgetik a gyermekek mobiltelefon-használatával kapcsolatos szigorúbb intézkedések meghozatalát.

Forrás: The Independent2024. 08. 25. 13:36
Illusztráció tizenéves lányokról, akik az okostelefont használják.
Illusztráció tizenéves lányokról, akik az okostelefont használják. Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szülők ne vásároljanak okostelefont 11 év alatti gyermekeknek – figyelmeztet az egyik legnagyobb brit hálózatszolgáltató új útmutatójában. Erről a The Independent számolt be.

Az EE tanácsa azt ajánlja, hogy az általános iskolás gyermekek ne kapjanak olyan okostelefonokat, amelyeken hozzáférhetnek az internethez és a közösségi oldalakhoz, hanem korlátozott képességű készülékeket, amelyekkel csak sms-ezni és telefonálni lehet.

Az EE brit mobilhálózat-üzemeltető, internetszolgáltató és a BT Consumer, a BT Group egyik részlege márkaneve. 2010-ben alapították, és az Egyesült Királyság második legnagyobb mobilhálózat-üzemeltetője 21,2 millió ügyfelével 2022 szeptemberében – áll a Wikipédia oldalukon.

Ha a szülők úgy döntenek, hogy 16 éves vagy annál fiatalabb gyermekeknek adnak okostelefont, a vállalat azt tanácsolja, hogy engedélyezzék a szülői felügyeleti funkciókat, és 13 éves kor alatt korlátozzák a közösségi médiához való hozzáférést.

Az EE szerint ezeknek a lépéseknek a célja a gyermekek védelme a digitális világban. Szülői felügyeletet kell alkalmazni a nem megfelelő webhelyekhez, tartalmakhoz és platformokhoz való hozzáférés kezelésére is.

A közelmúltban készült jelentések szerint a túlzott okostelefon-használat összefüggésbe hozható a tinédzserek mentális egészségügyi problémáival, a korlátlan internet-hozzáférés pedig a kisgyermekeket online ártalmaknak teheti ki.

A szülők több mint négyötöde (83 százalék) a Parentkind jótékonysági szervezet áprilisi felmérésében nyilatkozott úgy, hogy úgy érzi, az okostelefonok ártalmasak a gyerekekre és a fiatalokra, és 58 százalékuk támogatja a 16 éven aluliak mobiltelefon-használati tilalmát – írja a The Independent.

Az alsóház oktatási bizottsága májusban kijelentette, hogy a kormánynak fontolóra kell vennie a 16 éven aluliak számára készült telefonok teljes betiltását, és szigorúbb fellépésre van szükség a képernyő előtt töltött idő korlátozása és az online károk elleni küzdelem érdekében. Ebben a formában, az egyszerű betiltást Keir Starmer miniszterelnök azonban nem támogatja, hozzátéve, hogy a kormánynak újra meg kell vizsgálnia, hogy a gyerekek milyen tartalmakhoz férnek hozzá az interneten.

Februárban az előző kormány nem kötelező útmutatást adott Angliában az iskoláknak, amelyek célja a mobiltelefonok iskolai órák alatti használatának megszüntetése volt emlékeztet a The Independent.

Borítókép: Illusztráció tizenéves lányokról, akik az okostelefont használják (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.