Nyugaton elismerték, hogy Zelenszkij óriási taktikai hibát követ el az orosz–ukrán háborúban

Csak értelmetlen figyelemelterelés a kurszki behatolás.

2024. 08. 19. 15:19
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hibás döntésekkel vezeti egyre rosszabb helyzetbe az országot az orosz–ukrán háborúban
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hibás döntésekkel vezeti egyre rosszabb helyzetbe az országot az orosz–ukrán háborúban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Stratégiai baklövés volt betörni Oroszországba, erről írt Andrew Latham, az Institute for Peace and Diplomacy vezető munkatársa a Hill hasábjain. 

Ez a vakmerő húzás egy kétségbeesett mutatvány, amely inkább egy másodosztályú színészhez, mint egy tapasztalt államférfiúhoz méltó, ráadásul kritikus erőforrásokat von el az elsődleges harctérről, miközben elhanyagolható stratégiai nyereséggel jár

– írja Latham, amelyre a Mandiner hívta fel a figyelmet.

Az ukrán katonák a sorsukra várnak az orosz–ukrán háború frontján
Az ukrán katonák a sorsukra várnak az orosz–ukrán háború frontján (Fotó: NurPhoto via AFP)

A szerző szerint ugyan a behatolás bejárta a világsajtót, és okozott némi pszichológiai kárt az oroszoknak, de ezek csak felszínes győzelmek, amelyek nem alkalmasak arra, hogy jelentősen megváltoztassák az orosz–ukrán háborút.

Oroszország a kudarcok ellenére továbbra is félelmetes katonai hatalom, hatalmas arzenállal és nukleáris elrettentő erővel. Ukrajna, bár bátorságról és ellenálló képességről tesz tanúbizonyságot, ijesztő kihívás előtt áll, amikor le kell küzdenie ezt a nyomasztó egyenlőtlenséget

– írja a szakértő, aki megjegyezte azt is, hogy a legnagyobb stratégiai tévedés az volt, hogy erőket vontak el a fő hadszíntérről.

Minden egyes katona, harckocsi és tüzérségi eszköz, amelyet az orosz betörés során bevetnek, gyengíti azt az ukrán erőfeszítést, hogy felszabadítsák a megszállt területeket. Ezek az erőforrások, ha a frontvonalakon koncentrálódnának, potenciálisan kézzelfogható nyereséget hozhatnának, meggyengítve az orosz védelmet és lehetőséget teremtve a döntő áttörésre

– emelte ki a cikkben a szakértő az orosz–ukrán háború kapcsán

Fogytán az ukránok lőszere az oroszok elleni háborúban
Fogytán az ukránok lőszere az oroszok elleni háborúban (Fotó: NurPhoto via AFP)

Haszontalan figyelemelterelés

A szerző szerint csak értelmetlen figyelemelterelés a kurszki behatolás, miközben Ukrajna sorsa máshol dől el. Hozzátette, hogy Zelenszkij nagy hibát követett el, mert a nagy hírverés ellenére a következmények tragikusak lehetnek. Andrew Latham kiemelte, hogy józan gondolkodásra lenne szükség az ukrán vezetésben, nem pedig nagyzoló gesztusokra. 

Egy elhúzódó oroszországi behatolás eszkalálhatja a konfliktust, bevonva más nemzeteket is, és potenciálisan katasztrofális globális konfrontációhoz vezethet. Ez egy veszélyes játszma, amelynek tétje az egész emberiség számára elképzelhetetlenül nagy

 – vélekedett a véleménycikkben. Leszögezte végül, hogy Ukrajna kritikus fordulópont előtt áll. Az előre vezető út tele van kihívásokkal, de egyértelmű, hogy a hangsúlyt továbbra is a megszállt területek felszabadítására kell helyezni. Az ország ugyanis nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy értékes erőforrásokat pazaroljon el egy szimbolikus gesztusra.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hibás döntésekkel vezeti egyre rosszabb helyzetbe az országot az orosz–ukrán háborúban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.