Oroszország megőrizte globális vezető szerepét a gázexportban, mert „a szankciók működnek”

A Nemzetközi Gázipari Unió (IGU) elismerte, hogy Oroszország a világ vezető gázexportőrének számít.

2024. 08. 31. 12:02
A „Hellas Diana” LNG-tanker vontatóhajók kíséretében LNG-szállítmányt szállít a „Deutsche Ostsee” energetikai terminálra.
A „Hellas Diana” LNG-tanker vontatóhajók kíséretében LNG-szállítmányt szállít a „Deutsche Ostsee” energetikai terminálra. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európa és az USA által bevezetett szankciók ellenére Oroszország 2023-ban is megőrizte vezető pozícióját a globális földgázexportpiacon, megelőzve más országokat. Oroszország összesen 139 milliárd köbméter földgázt exportált az év során. A második és harmadik helyen az Egyesült Államok és Katar állt 128, illetve 127 milliárd köbméter gáz exportjával – írta meg az orosz állami hírügynökség a RIA Novosztyi.

LNG-export tekintetében Oroszország a negyedik helyen áll: az ország 31,4 millió tonnát exportált az LNG-importőrök nemzetközi szövetségének (GIIGNL) jelentése szerint. Ugyanakkor Európa továbbra is az orosz LNG legnagyobb fogyasztója. Júliusban Oroszország majdnem megelőzte az Egyesült Államokat az LNG-export tekintetében. Ez a fajta üzemanyag nem áll szankciók alatt, és az európai nagyfogyasztók számára kedvezőbb az orosz gáz vásárlása – olcsóbb, mint az amerikai gáz. Ráadásul a kiépített infrastruktúra egyszerűbbé és kényelmesebbé teszi a szállítást – emlékezet a Lenta.ru.

Borítókép: A „Hellas Diana” LNG-tanker vontatóhajók kíséretében LNG-szállítmányt szállít a „Deutsche Ostsee” energetikai terminálra (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.