Scholz cáfolta a hírt, hogy Berlin csökkentené Ukrajna támogatását

A német kancellárt meglepték az Ukrajnának nyújtott segélyek csökkentéséről szóló hírek, szerinte Németország tervezi Kijevnek a legmagasabb összegű segélyt nyújtani Európában.

Forrás: Zeit Online2024. 08. 21. 9:03
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) interjút ad a Sat.1-en a :newstime műsornak - "Hol áll Németország?
Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) interjút ad a Sat.1-en a :newstime műsornak - "Hol áll Németország? Fotó: Kay Nietfeld Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár a Sat 1 televíziós csatornának adott interjújában megerősítette Németország támogatását Ukrajna iránt, írta Zeit Online.

Lapunk is írt arról, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung jelentéséből az derül ki, hogy az Ukrajnának nyújtott német támogatás jelentősen csökken, amelyet Olaf Scholz koalíciós kormánya eddig érdemben nem cáfolt.

Az a vita, hogy Németországnak csökkentenie kellene-e a támogatását, meglepi – mondta Scholz. 

Az Ukrajna megsegítésére tett ígéret „egyáltalán nem inog meg” – hangsúlyozta a szociáldemokrata politikus a vele készült beszélgetés során.

A német kormány a jövő évre négymilliárd eurós katonai segélyt irányzott elő. Ez a legmagasabb összeg az európai országok közül. Emellett a G7-országok döntése nyomán Ukrajna ötvenmilliárd eurós hitelt kap, amelynek kamatát a befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételekből finanszírozzák. Ez lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy a saját védelméhez megfelelő fegyvereket szerezzen be, mondta Scholz. Az intézkedésről még nem született nemzetközi megállapodás. 

Scholz azonban hangsúlyozta: „Egyáltalán semmi nem tisztázatlan”.

Boris Pistorius német védelmi miniszter (L) és Annalena Baerbock német külügyminiszter üdvözli egymást, amikor Christian Lindner (C) német pénzügyminiszter mellé érkeznek a biztonsági kabinet ülésének kezdete előtt a berlini kancellárián 2023. október 18-án.
Boris Pistorius német védelmi miniszter (L) és Annalena Baerbock német külügyminiszter üdvözli egymást, amikor Christian Lindner (középen) német pénzügyminiszter mellé érkeznek a biztonsági kabinet ülésének kezdete előtt a berlini kancellárián 2023. október 18-án (Fotó: AFP/John Macdougall)

A végletekig kifeszített német költségvetési helyzet miatt azonban az elmúlt hetekben felmerült az Ukrajnának nyújtott támogatás csökkentésének lehetősége. Ezt Christian Lindner pénzügyminiszter (FDP) Annalena Baerbock (Zöldek) külügyminiszternek és Boris Pistorius (SPD) védelmi miniszternek augusztus 5-én írt levele váltotta ki. A pénzügyi tárca vezetője arra figyelmeztetett, hogy fizetési kötelezettségekkel járó új intézkedések csak akkor realizálhatók, ha annak a finanszírozása az idei és a következő évek költségvetésében is biztosított. 

Ezzel arra célozva, hogy a német büdzsé az Ukrajnának nyújtandó támogatással szoros összefüggésben áll, minisztertársai viszont attól tartanak, hogy a német kormány pénzügyi helyzete miatt korlátozhatja az Ukrajnának nyújtott anyagi támogatást.

Berlin Kijevnek szóló támogatásának  lehetséges csökkentése komoly aggodalmakat keltett. Németország támogatása pótolhatatlan Európában, mutatott rá cikkében a The Telegraph. Franciaországnak nincs kormánya, és mind a szélsőbal-, mind a szélsőjobboldal oroszbarát. A brit miniszterelnököt pedig úgy tűnik, jobban érdekli Gáza, és talán még a német példát is követné a katonai támogatás csendes visszavonásában. 

Borítókép: Olaf Scholz szövetségi kancellár (SPD) interjút ad a Sat1-en (Fotó: DPA/AFP/Kay Nietfeld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.