Sokkolta a Taylor Swift-koncerten robbantani akaró terrorista kiléte Ternitz lakóit

Szerdán tartóztattak le terrorizmus gyanújával egy 19 éves fiatalembert Ternitzben, aki robbantani akart Taylor Swift egyik bécsi koncertjén. A város lakóit érthető módon felkavarta az eset.

Forrás: Exxpress, The Guardian2024. 08. 09. 11:54
Taylor Swift Fotó: MTI/EPA/Keystone/Ennio Leanza
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák hatóságok őrizetbe vettek egy 18 éves iraki állampolgárságú férfit is Bécsben a Taylor Swift-koncert elleni merénylettervvel kapcsolatban a korábbi három őrizetbe vétel után – írta meg az MTI az osztrák belügyminisztériumra hivatkozva. 

Az illető a fő gyanúsítottnak, vagyis a 19 éves, észak-macedóniai származású osztrák állampolgárnak az ismeretségi körébe tartozik – teszi hozzá a hírügynökség. A 19 éves fő gyanúsított csütörtökön beismerő vallomást tett. Mint kiderült, a csütörtöki vagy a pénteki koncert után a stadionon kívül pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni. Már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mert szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a magyar határ közelében található Ternitz városában zajlottak az előkészületek a Taylor Swift bécsi koncertjein tervezett terrortámadásra, az egyik gyanúsított lakásában vegyi anyagokat és technikai eszközöket is találtak a rendőrök. Az észak-macedóniai gyökerekkel rendelkező 19 éves férfi, Beran július 25-én felmondott a munkahelyén, állítólag bejelentette, hogy „nagy tervei” vannak. Még korábban hűséget fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek, amellyel az interneten került kapcsolatba.

Nem hiszem el, hogy egy iszlamista, aki ennyi embert akart megölni, csak néhány száz méterre lakott tőlem

– nyilatkozta az Exxpressnek a település egyik lakója.

Már a nagyszabású rendőri akció során is feszült volt a hangulat. Nem tudtam, mi az oka, és a szomszédomnak sem volt fogalma róla

– tette hozzá. Az Exxpress arról is beszámolt, hogy egy 17 és egy 15 éves fiatalt is letartóztattak az üggyel kapcsolatban. 

Eközben csalódott rajongók gyűltek össze Bécsben, ahol három egymást követő napon kellett volna koncertezzen a popsztár, Taylor Swift. A jegyek árát rövid időn belül meg fogják téríteni, valamint néhány bécsi szálloda és az osztrák nemzeti vasúttársaság, a jelentések szerint, teljes visszatérítést ajánlott fel a rajongóknak, annak ellenére, hogy a törvény nem kötelezi őket erre.

Taylor Swift jövő héten Londonban kellene fellépjen, a Wembley-stadionban tartott koncertek jegyárai a bécsi lemondás után állítólag harminc százalékkal emelkedtek meg.

Borítókép: Taylor Swift (Forrás: MTI/EPA/Keystone/Ennio Leanza)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.