Tovább csorbítják a nők jogait az afganisztáni tálibok

Megtiltják a nőknek a nyilvánosság előtti felszólalást és arcuk megmutatását, de rendelkeznek olyan kérdésekről is, mint például a zene, a tömegközlekedés, a borotválkozás és az ünnepek is.

2024. 08. 22. 21:32
Afghan Burqa-clad women walk along a road during the celebration of third anniversary of Taliban takeover of Afghanistan near the Ahmad Shah Massoud square in Kabul on August 14, 2024. Afghanistan's Taliban rulers celebrated three years in power on August 14 with a military parade paying homage to their homemade bombs used in war, fighter aircraft and goose-stepping security forces. (Photo by Wakil KOHSAR / AFP)
Afgán nők teljes testet takaró burkában Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyebek között a nők jogait tovább csorbító erkölcsrendészeti törvényeket hoztak az afganisztáni tálibok. A szerdán elfogadott és a tálibok legfelsőbb vezetője, Hibatullah Ahundzada által jóváhagyott törvények az erkölcstelenség elleni harcot és az erényesség hirdetését szolgálják – ismertette csütörtökön Maulvi Abdul Gafar Farúk, az erényesség terjesztéséért és a bűnbeesés megelőzéséért felelős tálib minisztérium szóvivője.

A 114 oldalas, 35 cikkelyt magában foglaló – a maga nemében első ilyen jellegű jogi dokumentum a szélsőségesek 2021 nyarán történt hatalomra kerülése óta – a mindennapi élet különböző területeit igyekszik lefedni, így például 

megtiltja a nőknek a nyilvánosság előtti felszólalást és arcuk megmutatását, de rendelkezik olyan kérdésekről is, mint például a zene, a tömegközlekedés, a borotválkozás és az ünnepek is.

A törvény az erényesség terjesztéséért és a bűnbeesés megelőzésért felelős minisztériumot ruházza fel a rendelkezések betartásának felügyeletével, illetve a szabálysértések után járó büntetések kiszabásával is, amelyek egyszerű figyelmeztetéstől akár őrizetbe vételig terjedhetnek.

A jogszabály 13., a nőkről rendelkező cikkelye értelmében a nyilvánosság előtt mindig egész testet borító öltözetet kell viselniük, arcukat pedig el kell takarniuk, mivel ez „lényegi követelmény annak érdekében, hogy elkerüljék a kísértésbe esést és mások megkísértését”.

A nem muszlim férfiak és nők előtt is el kell fedniük magukat, „nehogy erkölcsi romlás áldozatai legyenek”. 

A nő hangja intimnek számít, így nem szabad énekelnie, szavalnia vagy nyilvánosság előtt felolvasnia. Továbbá tilos olyan férfira néznie, aki nem rokona vagy házastársa.

A 17. cikkely tiltja élőlényeket ábrázoló képek közzétételét, ilyen képek létrehozását vagy megtekintését számítógépen vagy mobiltelefonon, és általában a saríával és a vallással „ellenséges”, vagy a muszlimokat „megalázó” tartalmak publikálását.

A 19. cikkely tiltja a zenehallgatást, az egyedül utazó vagy fátylat nem viselő nők szállítását, valamint az egymással rokoni kapcsolatban nem lévő nők és férfiak vegyülését. Egyben kötelezi az utasokat és sofőröket, hogy meghatározott időkben imádkozzanak.

A férfiak nem mutatkozhatnak borotvált arccal vagy túl rövid szakállal, nem viselhetnek „a saríával ellentétes” frizurát. Tilos barátkozni egy hitetlennel, vagyis nem muszlimmal. Kötelező a napi ötszöri ima.

Júliusban az ENSZ jelentést tett közzé, miszerint a tálib minisztérium rendeleteivel és azok kikényszerítésének módszereivel a megfélemlítés légkörét erősíti Afganisztánban. A tálibok visszautasították a világszervezet jelentésének megállapításait.

Borítókép: Afgán nők teljes testet takaró burkában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.