Ukrajna mindent feltesz a kurszki offenzívában

Az ukrán csapatok tovább folytatják előrenyomulásukat az oroszországi Kurszk térségében. Úgy tűnik, megtalálták az eszközt Putyin egyik legrettegettebb fegyvere ellen, de a Kijev által használt modern nyugati harckocsikból is egyre több a veszteség.

Forrás: Merkur2024. 08. 28. 15:33
A 82. ukrán légi támadódandár  készül a Challenger 2 harckocsival egy ismeretlen helyen Zaporizsja régióban, a frontvonal közelében 2024. február 12-én.
A 82. ukrán légi támadódandár készül a Challenger 2 harckocsival egy ismeretlen helyen Zaporizsja régióban, a frontvonal közelében 2024. február 12-én. Fotó: Genya Savilov Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Institute for the Study of War (ISW) amerikai agytröszt augusztus 26-i helyzetjelentésében arról írt, hogy Moszkva az elmúlt napokban „alacsonyabb prioritású offenzív műveletekből vont ki erőket” Ukrajnában a Kurszki terület védelmére. Több mint három hét elteltével azonban ez a védelem még mindig nem működik – írja a német Merkur.

Ez valószínűleg annak köszönhető, véli a cikk, hogy az ukránok a Nyugat által szállított harckocsikra is támaszkodnak előrenyomulásukban, annak ellenére, hogy saját maguk is súlyos veszteségeket szenvedtek. Valamint annak, hogy az ukrán fegyveres erők a jelek szerint megtalálták az oroszok rettegett Lancet drónja elleni egyszerű, de hatékony védekezési módot.

Ukrán katonai bloggerek osztottak meg egy videót az X-en, amelyen egy ukrán páncélos és gyalogos egység lép be a határvidékre. Az első harckocsit nagy sebességgel megtámadta egy Lancet irányított rakéta. Ami szembetűnő, hogy a harckocsira egy háló volt felszerelve, amelyet a jelek szerint át lehetett tolni a harckocsi tornya fölé majd vissza.

A Lancet kamikaze drón teljes sebességgel beleütközött a hálószerkezetbe és szó szerint lerobbantotta azt a tankról. A videó szerint azonban maga a tank nagyrészt sértetlen maradt. A kijevi hadsereg eddig nem igazán tudott védekezni a Lancet ellen, ezért az orosz erők sorra szedték le az ukrán harckocsikat.

Az orosz erők Lancet, pilóta nélküli légijárműjük (UAV) segítségével célozzák meg az ukrán fegyveres erők olasz többcélú páncélozott harcjárművét.
Az orosz erők Lancet, pilóta nélküli légi járművük (UAV) segítségével célozzák meg az ukrán fegyveres erők olasz többcélú páncélozott harcjárművét (Fotó: Anadolu/AFP/Orosz Védelmi Minisztérium)

Különösen így volt ez a 2023 kora nyarán lezajlott sikertelen ukrán ellentámadás során, amikor még a Leopard 2 harckocsik és a Bradley gyalogsági harcjárművek legénysége sem volt képes kikerülni a három kilogrammos robbanófejjel ellátott Lancetet. Ennek egyik oka, hogy jelenleg csak a legmodernebb harckocsik rendelkeznek úgynevezett airburst lőszerrel. 

A Kurszki terület lerohanása során a meglehetősen egyszerű hálószerkezet valószínűleg elég volt ahhoz, hogy megvédje a harckocsikat a 300 km/órás sebességgel becsapódó Lancetek ellen.

Augusztus 27-én az ukrán erők állítólag már több mint 80 települést és falut tartanak ellenőrzésük alatt Kurszk városától délnyugatra (lakossága mintegy 415 ezer fő) – derül ki kijevi jelentésekből. Miközben Moszkva válaszul a kurszki offenzívára több száz rakétával bombázta az ukrán városokat. Ukrajna azt állítja, hogy hozzávetőleg 600 orosz katonát ejtett foglyul.

A 82. légi támadódandár ukrán katonai alakulat harcra készül a Challenger 2 harckocsival egy ismeretlen helyen Zaporizsja régióban, a frontvonal közelében 2024. február 12-én.
A 82. légi támadódandár ukrán katonai alakulat harcra készül a Challenger 2 harckocsival egy ismeretlen helyen Zaporizsja régióban, a frontvonal közelében 2024. február 12-én (Fotó: AFP/Genya Savilov)

Kijev az előrenyomulás során egyre gyakrabban használ nyugati harckocsikat is a korábbi NATO-állományból. Miután a közösségi médiát már bejárta egy német gyártmányú ukrán Marder gyalogsági harcjármű bevetéséről készült videó a Kurszki területen, most ukrán katonák és bloggerek osztottak meg képsorokat egy korábbi brit gyártmányú Challenger 2 harckocsiról – amely szintén drónelhárító hálóval van felszerelve.

A nyugati fegyverek használata azonban hazárdjáték. Az Oryx nevű hírszerzési weboldal szerint az ukránok a 120 szállított Marderből 26-ot már elvesztettek, az összesen 14 Challenger 2-ből pedig már kettőt.

Borítókép: A 82. ukrán légi támadódandár  készül a Challenger 2 harckocsival egy ismeretlen helyen Zaporizsja régióban, a frontvonal közelében 2024. február 12-én (Fotó: AFP/Genya Savilov)
 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.