Zelenszkij az oroszokat vádolja az zaporizzsjai erőműben keletkezett tűz miatt

Az oroszok szerint az ukránok lőtték Enerhodar városát, és ennek következményeként gyulladt ki a torony.

2024. 08. 12. 7:10
Részlet a videóból az égő zaporizzsjai erőműről
Részlet a videóból az égő zaporizzsjai erőműről
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymást vádolja a két háborús fél a 2022 márciusa óta orosz ellenőrzés alatt alló zaporizzsjai atomerőmű hűtőtornyának kigyulladása miatt. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram-csatornáján tett közzé egy videót az égő toronyról.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

A videóhoz írt szövegben azt állította, hogy Moszkva „Ukrajna, egész Európa és a világ zsarolására” használja az atomerőművet, és azonnali választ sürgetett a nemzetközi közösség és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) részéről – számol be róla a Newsweek amerikai magazin. 

Az ukrán államfő szerint a sugárzás a normál értéken belül maradt.

Az atomerőműhöz legközelebbi ukrán ellenőrzés alatt álló város, a Dnyeper folyó túlpartján található Nikopol egyik tisztségviselője úgy nyilatkozott, hogy „nem hivatalos információk” szerint „nagyszámú autógumi” felgyújtása okozhatta a tüzet a hűtőtoronyban – írja a The Guardian brit napilap.

Jevgenyij Balickij, a megszállt terület orosz tisztségviselője szerint ugyanakkor az ukránok lőtték az erőmű közelében található Enerhodar városát, és ez okozta a tüzet.

A NAÜ közölte, hogy a jelentések szerint a tűz a létesítmény nukleáris biztonságára nem volt hatással.

Az orosz–ukrán háború során Ukrajna legnagyobb atomerőműve többször is veszélybe került. Idén áprilisban például három találat is érte a főreaktor védőburkolatát.

 

Borítókép: Részlet a videóból az égő zaporizzsjai erőműről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.