A belga külügyminiszter sem kér a migránsokból

Hadja Lahbib külügyminiszter szerint a javaslat, hogy buszokkal küldjék a migránsokat Brüsszelbe „provokáció, amely ellentmond az európai kötelezettségeknek”.

Forrás: Politico2024. 09. 10. 16:33
Hadja Lahbib
Hadja Lahbib Fotó: Dursun Aydemir Forrás: AFP/Anadolu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadja Lahbib belga külügyminisztert és leendő uniós biztost kiakasztotta Magyarország terve, hogy migránsokkal teli buszokat küldjön Brüsszelbe, közölte a Politico. Bár a bejelentés a magyar kormány részéről már hetekkel ezelőtt megtörtént, a külügyminiszter csak hétfőn figyelt fel rá. Lahbib „provokációnak nevezte, amely ellentmond az európai kötelezettségeknek”.

A migrációs politika közös kihívás, amelyet minden tagállamnak rendezett módon és szolidaritással kell kezelnie

– írta Lahbib az X-en.

A magyar kormány augusztus végén jelentette be, hogy amennyiben az Európai Unió arra kényszeríti Magyarországot, hogy beengedje az illegális bevándorlókat, akkor Magyarország az európai eljárásrend lefolytatása után felajánlja a migránsoknak, hogy ingyen Brüsszelbe szállítja őket.

Nem ő az egyetlen, akit megijesztett annak a lehetősége, hogy a migránsok busszal érkezzenek a belga fővárosba, Philippe Close is nemtetszését fejezte ki az X-en, amelyre Orbán Balázs válaszolt.

Philippe Close X-bejegyzésben panaszkodott a Röszkéről Brüsszelbe tartó migránsbuszokra, és megkérte a belga miniszterelnököt, hogy tartóztassa fel az egyébként szabályosan közlekedő járatokat. Emlékeztetnénk Brüsszel polgármesterét, hogy nem Magyarország, hanem a brüsszeli elit az, amely a bevándorláspárti és a nyitott határokat ösztönző politikájával menekültek millióit hívta meg Európába. Sajnos úgy tűnik, hogy ez az elit a döntései következményei elől már inkább megfutamodna, mintsem szembenézne azokkal

– olvasható a Facebook-bejegyzésben, majd hozzátette: „Európának nemcsak felelős vezetésre, de szigorúbb határvédelemre és bevándorláspolitikára van szüksége, amelyre a magyar modell jó példával szolgál”.

Hadja Lahbib külügyminiszter Magyarországgal szembeni kemény álláspontjáról ismert: a belga EU-elnökség idején Lahbib például arra sürgette az uniós kormányokat, hogy fontolják meg egy olyan eljárás megindítását, amely megfosztaná Magyarországot – amely júliusban vette át az elnökséget– szavazati jogától.

Borítókép: Hadja Lahbib (Fotó: AFP/Anadolu/ Dursun Aydemir)  

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.