A kormánypalotában fogadta a spanyol kormányfő a venezuelai ellenzék vezetőjét

Pedro Sánchez azután találkozott Edmundo Gonzálezzel, hogy a spanyol kongresszus hivatalosan is Venezuela elnökeként ismerte el őt szerdai ülésén úgy, hogy a szocialista párt nemmel szavazott a kezdeményezésre.

2024. 09. 12. 19:49
In this handout photograph taken and released by the Spanish Prime Minister's office La Moncloa on September 12, 2024, Spanish Prime Minister Pedro Sanchez (R) meets with Venezuelan opposition candidate Edmundo Gonzalez Urrutia at La Moncloa Palace in Madrid. Gonzalez Urrutia, 75, has not spoken publicly since he arrived in Madrid on September 8 to seek political asylum, having fled the Latin American country after Venezuelan President Nicolas Maduro's government ordered his arrest. Spanish lawmakers approved on September 11 a nonbinding motion calling on Sanchez's government to recognise Gonzalez Urrutia "as the legitimate winner of the presidential elections", angering Caracas which threatened to cut ties with Madrid in response. (Photo by Fernando CALVO / LA MONCLOA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / FERNANDO CALVO / LA MONCLOA " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Pedro Sánchez a kormánypalotában látta vendégül a venezuelai ellenzék vezetőjét, Edmundo Gonzálezt Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Spanyolország a demokráciáért és Venezuela jogaiért dolgozik” – ezt mondta Pedro Sánchez azután, hogy csütörtök délelőtt a kormánypalotában látta vendégül a venezuelai ellenzék vezetőjét. Edmundo González múlt vasárnap érkezett Madridba, ahol politikai menedékjogot kért azután, hogy hazájában elfogatóparancsot adtak ki ellene. 

A Néppárt (PP) kezdeményezésére a spanyol kongresszus szerdán hivatalosan is elismerte őt Venezuela elnökeként, emiatt a dél-amerikai ország parlamentje kezdeményezte a gazdasági és diplomáciai kapcsolatok megszakítását Spanyolországgal. 

A szerdai voksoláson Pedro Sánchez nem vett részt, mert még Kínában tartózkodott egy gazdasági-diplomáciai úton. Pártjának tagjai ugyanakkor nemmel szavaztak a jobboldali kezdeményezésre, mivel az Európai Unióval egyetemben meg kívánják várni az összes választási jegyzőkönyvet ahhoz, hogy állást foglaljanak a kérdésben. 

„Szeretettel üdvözöljük országunkban Edmundo Gonzálezt, akit befogadunk, ezzel is kimutatva Spanyolország humanitárius elkötelezettségét és szolidaritását a venezuelaiakkal” – írta az X-en a kormányfő, miután csütörtökön találkozott a politikai vezetővel. Hozzátette, hogy Spanyolország a demokrácia, a párbeszéd és a venezuelai testvérnép alapvető jogaiért dolgozik. 

González először köszönetet mondott Sáncheznek a befogadásért és azért is, hogy érdeklődik a hazájában zajló események iránt. 

Kedves honfitársaim, ma nagyon kellemes és érdekes beszélgetésem volt a Moncloa-palotában a spanyol kormány elnökével, Pedro Sánchezzel, akinek megköszöntem, hogy hajlandó engem és feleségemet Spanyolországban fogadni

– írta az X-en González.

„Egyúttal elismerésünket fejeztem ki neki annak kapcsán, hogy érdeklődik a hazánkban zajló munkánk iránt, melynek célja a demokrácia helyreállítása és az emberi jogok tiszteletben tartásának biztosítása. Hasonlóképpen megerősítettem neki azt az elhatározásomat, hogy folytatom a harcot azért, hogy érvényesítsem a mintegy hétmillió venezuelai választópolgár július 28-án kifejezett akaratát” – tette hozzá. 

A Néppárt eközben a találkozó után ismét szemrehányást tett Sáncheznek, amiért a kongresszus döntése ellenére sem volt hajlandó Venezuela elnökeként elismerni Edmundo Gonzálezt.

„Ma Sáncheznek lehetősége volt módosítani és meggondolni magát a szocialista párt tegnapi szavazatával kapcsolatban, de ezt a lehetőséget is elszalasztotta. […] Nem tudjuk, miért nem hajlandó elismerni Edmundo Gonzálezt. Nem tudjuk, hogy ez az egész a szocialista párt politikai vagy gazdasági érdekeinek köszönhető-e […]  vagy mert Sánchez szívesebben tiszteleg Maduro diktatúrája, semmint a demokráciáért folytatott harc előtt” – fejtette ki véleményét Noelia Nunez, a Néppárt helyettes titkára. 

Borítókép: Pedro Sánchez a kormánypalotában látta vendégül a venezuelai ellenzék vezetőjét, Edmundo Gonzálezt (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.