Drámai videókon a brutális izraeli légicsapás okozta pusztítás

Az izraeli támadásnak legkevesebb két halálos és 76 sebesült áldozata van.

2024. 09. 27. 20:59
Óriási rakétatámadást indított Izrael Libanon ellen
Óriási rakétatámadást indított Izrael Libanon ellen Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izrael pénteki bejrúti légicsapása bizonyítja, hogy nem törődik a közte és a Hezbollah közötti tűzszünet elérését célzó nemzetközi erőfeszítésekkel – jelentette ki Nadzsib Mikáti libanoni ügyvivő miniszterelnök, miután az izraeli hadsereg az Iránból támogatott Hezbollah síita milícia központi parancsnokságának épületét támadta Dahíja városrészben.

Mikáti részt vesz az ENSZ-közgyűlés 79. ülésszakán New Yorkban. Az Egyesült Államok több más országgal közösen 21 napra szóló tűzszüneti felhívást tett közzé Izrael és a Hezbollah konfliktusának csillapítása érdekében. A libanoni kormányfő utasította országa illetékes hatóságait, hogy mozgósítsanak minden egységet a nagyszámú áldozatról szóló értesülések miatt. 

Az izraeli légicsapás feltételezett célpontja Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője lehetett. A szaúd-arábiai al-Arabíja hírcsatorna szerint kudarcot vallott Naszrallah likvidálásának kísérlete. Egy Hezbollahhoz közeli, de meg nem nevezett forrás azt állította, hogy a sejk sértetlen. Az iráni biztonsági hatóságok egyik illetékese ugyanakkor közölte, hogy még ellenőrzik ezt az információt. A libanoni egészségügyi minisztérium előzetes adatokat ismertetve arról számolt be, hogy az izraeli támadásnak legkevesebb két halálos és 76 sebesült áldozata van.

Az Egyesült Államoknak nem volt köze ehhez a művelethez sem, és nem kaptak erről sem előzetes figyelmeztetést – hangsúlyozta Sabrina Singh, az amerikai védelmi tárca szóvivője. Viszont közölte, hogy Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter telefonon beszélt izraeli hivatali partnerével, anélkül, hogy a beszélgetés tartalmáról elárult volna valamit.

Borítókép: Óriási rakétatámadást indított Izrael Libanon ellen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.