Ő az a szélsőbaloldali politikus, aki szerint minden férfi potenciális erőszaktevő

A spanyol egyenlőségi tárca egykori vezetője és egy feminista aktivista gyűlöletkeltő mondatokat fogalmazott meg a teljes férfi társadalommal szemben.

2024. 09. 12. 17:43
European Parliament plenary session
MEP Irene Montero, candidate for the presidency of the European Parliament, delivers a speech during a voting session to elect the new President of the European Parliament during the first plenary session of the newly-elected European Assembly in Strasbourg, eastern France, on July 16, 2024. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)
Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Minden férfi potenciális erőszaktevő” – erősítette meg a volt spanyol szélsőbaloldali egyenlőségi miniszter Julia Salander feminista aktivista szavait. A nő az „En boca de todos” című televíziós műsorban tett szélsőséges nyilatkozatát arra alapozta, hogy a szexuális erőszaktevők többsége férfi. Kijelentése heves vitát váltott ki a közösségi oldalakon és a spanyol médiában is, megosztva a társadalmat és a politikai élet képviselőit is. 

Az egyenlőségi tárca volt szélsőbaloldali vezetője, Irene Montero azonban nyilvánosan, X-oldalán támogatta, sőt meg is erősítette Salander szavait.

Amikor azt mondjuk, hogy minden férfi potenciális nemi erőszaktevő, arra utalunk, hogy a szexista erőszak strukturális, és nem elszigetelt ügy. A macsizmus olyan társadalmi és kulturális norma, amely a férfiakat – minden férfit – feljogosítja arra, hogy bármely nő ellen erőszakot kövessenek el 

– fogalmazott a jelenleg EP-képviselőként tevékenykedő politikus. 

Az Európai Polgárok Korrupció Elleni Szövetsége (AECC) kedden közölte, hogy feljelentette Monterót a radikális kijelentése miatt, amit gyűlölet-bűncselekményként értékeltek. 

Az egyesület hangsúlyozta, hogy nem engedhető meg az ilyen veszélyes retorika terjedése, amely egy egész nemet démonizál. Közleményükben megjegyezték azt is, hogy ez egyrészt felelőtlenség, másrészt a bizalmatlanság és az ellenséges környezet kialakulásának katalizátora.

Az AECC ezzel együtt a kölcsönös tiszteleten és megértésen alapuló közbeszéd előmozdítását kérte, elutasítva azokat az ideológiákat, amelyek elősegítik a nemek közötti megosztottságot. Felhívták a figyelmet arra is, hogy olyan társadalomért kell dolgozni, amelyben az egyenlőség és a szolidaritás érvényesül, nem pedig a megosztottság vagy a gyűlölet. 

Érdekes, hogy mindezt egy olyan politikus kijelentései miatt voltak kénytelenek megfogalmazni, aki elvileg annak szentelte a karrierjét, hogy a nemi alapú megkülönböztetést megszüntesse. Ehhez képest már egyenlőségi miniszterként is folyamatos túlkapások jellemezték a munkáját és a kommunikációját is, mivel egy olyan ideológiát kezdett elterjeszteni Spanyolországban, amely a nők helyett a férfiakat kezdte el behelyezni az elnyomottak szerepébe. 

Borítókép: Irene Montero (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.