Ezzel az amerikai fegyverrel támadhatják az ukránok az orosz hátországot

Az Egyesült Államok újabb, 375 millió dolláros katonai segélycsomagot jelenthet be Ukrajna számára, melynek részeként várhatóan AGM–154 Joint Standoff Weapon (JSOW) siklóbombákat is szállítanak majd az ukrán légierőnek. Bár ez a fegyver kétségtelenül növeli Ukrajna támadóképességeit, aligha oldja majd meg az ukránok problémáit.

2024. 09. 25. 10:43
F-16-os vadászgép
F-16-os vadászgép Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok a napokban bejelentheti, hogy újabb 375 millió dolláros katonai segélycsomagot küld Ukrajna számára – értesült a Politico brüsszeli hírportál.

A csomagban többek között helyet kapnak a AGM–154 Joint Standoff Weapon (JSOW) siklóbombák is, amelyek (megfelelő magasságból indítva) mintegy 110 kilométeres hatótávolsággal rendelkeznek, és kompatibilisek az F–16-os vadászgépekkel – mutat rá a The War Zone szakportál. Az eszközöket GPS-alapú navigációval látták el, így mozgó célpontok ellen is bevethetők.

Az AGM–154 JSOW jelentős előrelépés lehetne az ukrán légierő számára, hiszen így a front vonalától és az orosz légvédelemtől távolabb maradva is hatékonyan támadhatnának olyan stratégiai célpontokat, mint például az ellenséges légvédelmi rendszerek és fegyverraktárak.

Csakhogy a siklóbombák hatótávolsága messze elmarad az olyan fegyverekétől, mint például a brit Storm Shadow, az Egyesült Államok szerint pedig Oroszország a legtöbb repülőgép- és fegyverraktárát ezen fegyverek hatótávolságán kívülre helyezte.

Másrészt maga az F–16-os program is komoly kihívásokkal küzd, hiszen a fél tucat gépből álló flottából egyet máris elveszített Ukrajna. Ráadásul a pilóták kiképzése is igen lassan halad.

Így összességében, az AGM–154 JSOW aligha hoz jelentős fordulatot a háború menetében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki jelenleg az ENSZ-közgyűlés kapcsán az Egyesült Államokban tartózkodik, továbbra is igyekszik meggyőzni az amerikai politikusokat, hogy engedélyezzék az amerikai nagy hatótávolságú fegyverek bevetését az orosz hátországban található célpontok ellen. Zelenszkij emellett az úgynevezett győzelmi tervét is bemutatja majd a Joe Biden amerikai elnökkel, Kamala Harris alelnökkel, a Demokrata Párt elnökjelöltjével, valamint Donald Trump volt amerikai elnökkel, republikánus elnökjelölttel tervezett találkozóin.

Borítókép: F–16-os vadászgép (Fotó: NurPhoto via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.