Giorgia Meloni nem fogadta el a szerelmi botrányba keveredett kulturális miniszter lemondását

Giorgia Meloni olasz kormányfő nem fogadta el a kulturális miniszter lemondását, ezt maga a miniszter, Gennaro Sangiuliano jelentette be a RAI1 köztelevízió szerda esti híradójában, ahol könnyeivel küszködve számolt be a körülötte kirobbant szerelmi botrányról.

Forrás: MTI2024. 09. 05. 6:34
NATO Summit In Washington DC
Georgia Meloni Olaszország miniszterelnöke a NATO-csúcstalálkozón Washington DC-ben, 2024. július 10-én, az Egyesült Államokban (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gennaro Sangiuliano hangoztatta, hogy a miniszterelnök arra kérte, folytassa munkáját, és mindig mondjon igazat az olaszoknak is. Könnyeivel küszködve a hatvankét éves Sangiuliano a kamerák előtt bocsánatot kért a feleségétől.

A Meloni-kormány 2022. októberi megalakulásakor újságíróból lett kulturális tárcavezető a legnézettebb híradóban számolt be a nála húsz évvel fiatalabb Maria Rosaria Bocciával az utóbbi hónapokban megélt szerelmi kapcsolatáról. 

A botrány augusztus utolsó napjaiban robbant, amikor Maria Rosaria Boccia közösségi oldalain először a miniszterrel közös fényképeket, majd a kulturális tárca kabinetjével váltott levelezést és hangüzeneteket közölte. Így derült ki, hogy a nő május óta gyakran részt vett Gennaro Sangiuliano hivatalos programjain, és magát a miniszter tanácsadójaként tüntette fel. Azt is nyilvánosságra hozta, hogy a minisztérium szerződést ajánlott fel neki kiemelt események szervezésére, de azt az utolsó pillanatban visszavonták. 

Maria Rosaria Bocciáról keveset tudni: Pompejiben született, és korábban egy esküvői ruhabolt tulajdonosa volt. Interneten két egyetemi diplomával büszkélkedik, és divatvállalkozóként tünteti fel magát. A miniszter kedden és szerdán is egyeztetett a kormányfővel, miközben az ellenzéki pártok az ügy tisztázását követelik, hangoztatva, hogy Maria Rosaria Boccia bármilyen tisztség és felhatalmazás nélkül bizalmas dokumentumokhoz juthatott hozzá.

A Zöldek és Baloldal Szövetsége (AVS) feljelentést tett hivatali visszaélés címén annak kivizsgálására, hogy ki fizette Maria Rosaria Bocciának a miniszterrel közös útjait. Nemzetbiztonsági kérdést vetett fel az a felvétel is, amelyet a nő a római képviselőház termeiben egy okosszemüveggel forgatott, és közzétett közösségi oldalain. Gennaro Sangiuliano a televíziós aadásban elismerte, hogy viszonya volt a nővel, de elmondása szerint a kapcsolatnak augusztusban vége lett. Kijelentette, hogy intim hangfelvételek is lehetnek Boccia birtokában, de „nem vagyok zsarolható” – tette hozzá. Azt állította, hogy Maria Rosaria Boccia minden költségét „az utolsó euróig” személyesen állta, és nem a minisztérium számláját terhelte. A kijelentéseket Maria Rosaria Boccia hazugságnak nevezte. 

Giorgia Meloni a kormánypárt Olasz Testvérek (FdI) szerdai ülésén azt mondta, a jobboldal kormányra jutott és történelmet akar írni, „ezért nem engedheti meg magának a félrelépéseket”. 

Olaszország elnöklésével szeptember 19. és 21. között rendezik meg a G7-csoport kulturális miniszterei találkozóját. Eredetileg helyszínként Pompejit választották, de a minisztérium a találkozó máshova költöztetésén dolgozik.

Borítókép: Georgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke a NATO-csúcstalálkozón Washington DC-ben, 2024. július 10-én, az Egyesült Államokban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.