Hatalmas tömeg előtt mutatott be szentmisét Ferenc pápa Kelet-Timoron

A Vatikán után a legynagyobb katolikus lakosságú országban százezres tömeg követte Ferenc pápa szentmiséjét.

2024. 09. 10. 17:03
Pope Francis gestures to Catholic faithful after leading holy mass at the Esplanade of Tasitolu in Dili, East Timor, on September 10, 2024. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / POOL / AFP)
Százezrek fogadják a pápát Kelet-Timorban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szentszék híradása szerint a helyi idő szerinti délelőtti órákban Ferenc pápa felkeresett egy iskolát, amelyet a Laikus Missziós Nővérek működtetnek, és fogyatékos gyermekek gondozásával foglalkoznak. Az oldott és vidám légkörű találkozón ötven gyermek és gondozó vett részt. 

A szentatya úgy fogalmazott, a szeretet áradását érzi, „ami itt található: az maga a szeretet”. 

Olyan apró gesztusokban is látható szeretet, mint például amilyen az apácák simogatása, vagy ahogyan a találkozó elején megnyugtatták a sírva fakadt gyermeket, vagy a karjukban tartanak egy-egy elszenderedett babát. 

Ferenc pápa szerint a gyermekek tanítóink lehetnek, hiszen ők azok, akik megmutatják nekünk, hogyan engedhetjük, hogy Isten vigyázzon ránk, és ne saját szeszélyeink, terveink vagy elképzeléseink vezessenek. 

Arra buzdított, hogy a gyermekekhez hasonlóan mi is hagyjuk, hogy Isten vigyázzon ránk. 

Ugyancsak a délelőtti órákban a szentatya a Jézus Társaság tagjaival találkozott az apostoli nunciatúrán. Ezt követően a dili székesegyházban az ország lelkipásztori vezetőihez intézett üzenetet. Arra figyelmeztette a papságot, hogy a szegényeket szolgálva hirdessék Krisztust, odafigyelve arra, hogy a középszerűség és a lelki ellangyosodás erőt ne vegyen rajtuk. 

Az egyház szolgáit arra buzdította, hogy óvakodjanak a bezárkózástól, inkább a hit lelkesedésével harcoljanak minden ellen, ami megfosztja az emberi méltóságot. A nők szerepével kapcsolatban úgy fogalmazott: „ők a legfontosabbak az egyházban”. 

A délutáni órákban a fővárostól, Dilitől tíz kilométerre fekvő Taci Toluban a szabadtéren a hívek ujjongása fogadta a katolikus egyházfőt. 

Sajtóforrások szerint az ország lakosságának fele, azaz közel 600 ezren vettek részt a szentmisén. 

A pápa Izajás próféta szavairól elmélkedett, amely párhuzamba hozható napjaink aktualitásával. A próféta a város virágzása idején intézte szavait Jeruzsálem lakóihoz, akiket erős erkölcsi hanyatlás jellemzett. A jólét ellenére a szegényeket magukra hagyták, a vallás pedig csupán formasággá vált. Az Úr azonban nem katonaság és fegyverek erejével szabadítja meg választott népét az erkölcsi romlástól, hanem egy fiúgyermeket ajándékoz nekik. „Gyermek született, fiú adatott” – idézi a szentatya spanyol nyelven Izaiás próféta szavait. 

Egy gyermek születése mindig örömteli pillanat, mely jó a szándékhoz, a tisztasághoz és az egyszerűséghez való visszatérést hordozza

– elmélkedett a pápa. Egy újszülött láttán a legkeményebb szív is gyengédséggel telik meg. A gyermek születése megnyitja szívünkben az Atya iránti szeretetet, hogy engedjük, ő formáljon bennünket. A szentatya prédikációjában arra is utalt, hogy csak akkor tudjuk átengedni igazán magunkat az Úrnak, ha olyanok leszünk, akár a gyermekek. Arra biztatott, hogy ne féljünk kicsiknek lenni Isten és mások előtt, ne féljünk, hogy elveszítsük életünk, hogy átgondoljuk életvitelünk, hogy másokra szenteljük az időnk. 

Borítókép: Százezrek fogadják a pápát Kelet-Timorban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.