Kazah elnök: Oroszországot nem lehet katonailag legyőzni

Kaszim-Zsomart Tokajev szerint gyors béketárgyalásokra van szükség.

Forrás: MTI2024. 09. 17. 7:24
A kazah elnöki sajtószolgálat által 2024. szeptember 16-án készített és közzétett fényképen Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök (jobbra) találkozik Olaf Scholz német kancellárral Asztanában (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök kíméletlenül fogalmazott az asztanai látogatáson tartózkodó Olaf Scholz német kancellárnak. Az ázsiai vezető kijelentette: 

Oroszország katonai értelemben nem győzhető le.

Helyrehozhatatlan következményekkel járhat az ukrajnai háború elmérgesedése, gyors béketárgyalásokra van szükség a konfliktus szereplői között – tette hozzá.

A háború további elmérgesedése helyrehozhatatlan következményekhez fog vezetni az egész emberiség, de mindenekelőtt azon államok számára, amelyek közvetlenül részesei az orosz–ukrán konfliktusnak

– mondta a kazah elnök, akit helyi hírügynökségek idéztek. 

Tokajev szerint mindazonáltal továbbra is van lehetőség a béke elérésére. Mint mondta, ismét meg kell vizsgálni a rendezési terveket, és fel kell függeszteni a harci cselekményeket, ezt követően pedig a területi vitákat is tisztázni lehet. 

Scholz arról beszélt, hogy Németország érdekelt a kereskedelmi kapcsolatok kiterjesztésében Kazahsztánnal, ügyelve arra, hogy mindez ne szolgálhassa az Oroszország elleni uniós szankciók kikerülését.

Kazahsztán Németország harmadik legnagyobb olajbeszállítója Norvégiát és az Egyesült Államokat követően, és a kieső orosz szállítmányokat részben ki is tudta váltani. Látogatása alkalmával Scholz az olajszállítások – havonta 100 ezer tonna – meghosszabbításáról kötött megállapodást a 2024-et követő évekre. Tokajev szerint a német kancellár vizitje új szintre emeli a két ország kapcsolatát. 

Bilaterális együttműködésünk a stratégiai partnerség szellemében lesz kiépítve

– hangsúlyozta a kazah államfő. A két politikus kiemelte, hogy az olajkereskedelmen túl országaik a ritkafémek, a lítium és egyéb nyersanyagok kereskedelmében is érdekeltek.

Borítókép: A kazah elnöki sajtószolgálat által 2024. szeptember 16-án készített és közzétett fényképen Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök (jobbra) találkozik Olaf Scholz német kancellárral Asztanában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.