Közös kutatási projektek és fejlesztések indulhatnak az onkológia területén

Gyümölcsöző a magyar–orosz onkológiai együttműködés. Igény esetén az orosz protonterápiás központok készen állnak a magyar betegek, legfőképp a daganatos gyerekek fogadására.

Forrás: Országos Onkológiai Intézet közleménye2024. 09. 23. 9:44
Sikeres a magyar–orosz onkológiai együttműködés. Az Országos Onkológiai Intézetben (OOI)  Takács Péter egészségügyi államtitkár és Polgár Csaba főigazgató fogadta az orosz egészségügyi miniszter, Mihail Murashko által vezetett delegációt (Fotó: Országos Onkológiai Intézet)
Sikeres a magyar–orosz onkológiai együttműködés. Az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) Takács Péter egészségügyi államtitkár és Polgár Csaba főigazgató fogadta az orosz egészségügyi miniszter, Mihail Murashko által vezetett delegációt (Fotó: Országos Onkológiai Intézet)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) Takács Péter egészségügyi államtitkár és Polgár Csaba főigazgató fogadta az orosz egészségügyi miniszter, Mihail Murashko által vezetett delegációt, amelynek tagja volt Andrei Dmitrievich Kaprin, az orosz Nemzeti Orvosi Kutatási Radiológiai Központ vezetője is. A kétoldalú egyeztetés célja a magyar–orosz onkológiai együttműködés új alapokra helyezése volt, különösen a kutatás, fejlesztés és technológiai innováció terén – áll az Országos Onkológiai Intézet közleményében. 

Új kezelési lehetőségek, innovatív, közös kutatási tervek, a távdiagnosztikai ellátások fejlesztése, a mesterséges intelligencia kiterjesztése és a legújabb izotóp- és sugárterápiás eredmények, például a radiofarmakon gyártás és a protonterápia területeit érintő együttműködés is napirendre kerültek a magyar orosz egészségügyi találkozón. 

Az orosz egészségügyi miniszter hangsúlyozta az oroszországi tapasztalatokat a daganatok mesterséges intelligencia alapú diagnosztikájában, valamint új szoftverük sikeres fejlesztését is ismertette. Takács Péter államtitkár szerint a két ország közötti együttműködés lehetőségeit bővíthetik a magyar fél által végzett hasonló kutatások, amelyhez Magyarország digitális adatmegosztással és a mesterséges intelligencia tanításával is hozzájárulhat.

Az együttműködés fontos eleme lehet az innovatív gyógyszerkutatásokra és terápiás fejlesztésekre fókuszáló projektek elindítása. A magyarországi gyógyszeripar és kutatóintézetek nemzetközi szinten is jelentős eredményeket értek el és az európai uniós szabályozás kapcsán is kiemelkedő szerepet játszanak

 – tette hozzá Takács Péter.

Az Országos Onkológiai Intézet vezetősége bemutatta az intézmény legújabb fejlesztéseit. Polgár Csaba kiemelte a már működő robotsebészeti oktatási központ szerepét, amely hozzájárul a korszerű orvosi képzéshez. 

Emellett említette a tervezett, tizenegyezer négyzetméteres onkodiagnosztikai épületet, amely tovább erősítheti az intézmény kapacitását, a betegek ellátását. Kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet az intézet a sugárterápiás és kemoterápiás kezelések terén is, amelyekkel a magyarországi betegek jelentős részét látják el.

A felek közösen gondolkodnak a diagnosztikai és terápiás radiofarmakonok magyarországi előállításának lehetőségén, ami egy újabb mérföldkő lehet az onkológiai betegellátásban, kutatásokban és a gazdasági kapcsolatokban is. 

Murashko miniszter felajánlotta, hogy igény esetén az orosz protonterápiás központok készen állnak a magyar betegek, legfőképp a daganatos gyerekek fogadására.

A találkozón mindkét fél hangsúlyozta, hogy az egészségügyi és kutatási együttműködés humanitárius célú, mely a jelenlegi politikai és gazdasági kihívások ellenére is elősegíti a betegek minél hatékonyabb ellátását.

Borítókép: Sikeres a magyar–orosz onkológiai együttműködés. Az Országos Onkológiai Intézetben Takács Péter egészségügyi államtitkár és Polgár Csaba főigazgató fogadta az orosz egészségügyi miniszter, Mihail Murasko által vezetett delegációt (Forrás: Országos Onkológiai Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.