Maduro diplomáciai krízist robbant ki Spanyolország és Venezuela között

A venezuelai külügyminiszter konzultációra hívta a nagykövetet, miután Pedro Sánchez személyesen találkozott Edmundo Gonzalezzel, a venezuelai ellenzék vezetőjével.

2024. 09. 13. 9:35
Sanchez spanyol miniszterelnök Madridban találkozik a venezuelai ellenzéki jelölt Gonzalezzel
Sanchez spanyol miniszterelnök Madridban találkozik a venezuelai ellenzéki jelölt Gonzalezzel Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomáciai válságot robbantott ki a venezuelai kormány Spanyolországgal. A dél-amerikai állam külügyminisztere konzultációra hívta vissza madridi nagykövetét, Gladys Gutiérrezt, de a caracasi spanyol diplomatát, Ramón Santost is bekérették. Mindezt azután, hogy csütörtökön a venezuelai parlament elnöke a gazdasági és diplomáciai kapcsolatok teljes megszakítását javasolta a spanyol állammal.

A krízis azután kezdett kibontakozni, hogy szerdán a spanyol kongresszus Venezuela elnökeként ismerte el Edmundo Gonzalez ellenzéki vezetőt, majd másnap Pedro Sánchez szocialista (PSOE) kormányfő személyesen fogadta őt a kormánypalotában. A miniszterelnök pártja nemmel szavazott a jobboldal által kezdeményezett voksoláson, mert az Európai Unióval egyetemben meg kívánja várni az összes választási jegyzőkönyv közzétételét, és csak ezután foglal állást a felvetett választási csalás kapcsán. Ennek ellenére csütörtökön arról biztosította Gonzalezt, hogy Spanyolország elkötelezett a venezuelai demokrácia visszaállítása és az emberi jogok védelme mellett.

Nicolas Maduro ellenfele múlt vasárnap érkezett Madridba, miután menedékjogot kért azért, mert hazájában elfogatóparancsot adtak ki ellene. A spanyol kormány mostanáig igyekezett elkerülni a konfliktust Maduro rezsimjével, és most is tartja magát ahhoz, hogy a diplomáciai csatornáknak nyitva kell maradniuk a két ország között.

A konzervatív Néppárt (PP) eközben a szenátusban már egy újabb javaslatot nyújtott be. Ebben arra szólítják fel Pedro Sánchez kormányát, hogy miután a kongresszus elfogadta Edmundo Gonzalezt Venezuela törvényes elnökeként, forduljon a Nemzetközi Büntetőbírósághoz, és kérje Nicolas Maduro letartóztatási parancsának kiadását.

 

Borítókép: Sánchez spanyol miniszterelnök Madridban találkozott a venezuelai ellenzéki jelölt Gonzalezzel (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.