Merénylet készült Maduro ellen?

Spanyol, amerikai és cseh állampolgárokat vettek őrizetbe Venezuelában.

2024. 09. 15. 12:22
Nicolas Maduro (K) venezuelai elnök köszönti támogatóit (Fotó: AFP/Venezuelai elnökség)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A venezuelai hatóságok közölték, hogy letartóztattak három amerikai, két spanyol és egy cseh állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az ország destabilizálására törekedtek. Diosdado Cabello belügyminiszter elmondta, hogy több száz fegyvert is lefoglaltak, és a fogvatartottak Nicolás Maduro venezuelai elnök és több más vezető tisztségviselő meggyilkolására készültek, számolt be róla a BBC.

Az eset két nappal azután történt, hogy Washington szankcionált 16 venezuelai tisztviselőt, akik szorosan kötődnek a vitatott körülmények között megválasztott Maduro elnökhöz. A venezuelai kormány szerint az őrizetbe vett spanyolok kapcsolatban állnak a madridi hírszerző központtal (CNI). Spanyol kormányzati források azonban azt mondták a helyi médiának, hogy az érintett személyek nem tartoznak a hírszerzéshez.

A szombati sajtótájékoztatón Cabello azt mondta: „A CIA vezeti ezt a műveletet, ami nem lep meg minket, de a spanyol hírszerzés, mindig is visszafogottan viselkedett, tudván, hogy a CIA ezen a területen tevékenykedik.”

Ez a két fogvatartott még egy zsoldoscsoportról is mesélt nekünk, akiket Venezuelába akarnak hozni, nagyon világos célokkal, hogy meggyilkolják Nicolas Maduro elnököt, Delcy Rodriguez alelnököt, engem és egy másik csoportot, akik a pártunkat és a forradalmunkat vezetik

– tette hozzá a tárcavezető.
Az Egyesült Államok visszautasította a vádakat.

Minden olyan állítás, amely szerint az Egyesült Államok részt vett volna egy Maduro megbuktatására irányuló összeesküvésben, kategorikusan hamis

 – állítja a külügyminisztérium, amely szerint Washington továbbra is támogatja a venezuelai politikai válság demokratikus megoldását.
A spanyol külügyminisztérium egy meg nem nevezett forrása azt mondta a Reutersnek, hogy további információkat kérnek az üggyel kapcsolatban Venezuelától.

Borítókép: Nicolas Maduro (k) venezuelai elnök köszönti támogatóit (Fotó: AFP/Venezuelai elnökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.