Moszkva provokációnak tartja a litván katonai bázis építését, ahol a Bundeswehr katonái fognak állomásozni

Oroszország határaihoz közeli országok NATO katonai potenciáljának növelése provokatív – jelentette ki a külügyminisztérium a RIA Novosztyinak.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 09. 01. 12:25
Litvánia, Pabrade: A Bundeswehr katonái egy Boxer kerekes páncélozott járművön részt vesznek a Quadriga 2024 NATO-záró gyakorlaton. A pabradei katonai gyakorlótéren a Bundeswehr bemutatja a NATO keleti szárnyának védelméhez szükséges képességeket.
Litvánia, Pabrade: A Bundeswehr katonái egy Boxer kerekes páncélozott járművön részt vesznek a Quadriga 2024 NATO-záró gyakorlaton. A pabradei katonai gyakorlótéren a Bundeswehr bemutatja a NATO keleti szárnyának védelméhez szükséges képességeket. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Folyamatosan hangsúlyozzuk, hogy a NATO és tagállamai tevékenységének és katonai potenciáljának növekedése Oroszország határai közelében provokatív jellegű… Ez vonatkozik a Bundeswehr egy dandárjának litván területre tervezett telepítésére is, amelyhez katonai bázisokat építenek” – áll a közleményben, amelyet a RIA Novosztyi idéz.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy Németország történelmi döntésként jellemezte csapatainak Litvániába telepítését „ fogalmaz a hírügynökség. A külügyminisztérium hozzátette, hogy a Bundeswehr első katonái áprilisban érkeztek meg, és a tervek szerint jövőre bejelentik a német dandár hivatalos aktiválását.

„Azt mondják, neki kell felfogni az orosz csapatok »első csapását« a balti ország elleni támadás esetén. Németországi Szövetségi Köztársaság magas rangú katonai tisztviselői úgy vélik, hogy Oroszország »megtámadhatja« a NATO területét a következő öt-hét évben” – áll a közleményben.

A magunk részéről ismét megjegyezzük, hogy országunknak nincsenek ilyen tervei

– közölte a Külügyminisztérium.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az Oroszországgal ellenséges észak-atlanti szövetség katonai potenciáljának kiépítése csak növeli a feszültség mértékét, és megfelelő kompenzációs intézkedésekre kényszeríti Moszkvát.

Borítókép: Litvánia, Pabrade: A Bundeswehr katonái egy Boxer kerekes páncélozott járművön részt vesznek a Quadriga 2024 NATO-zárógyakorlaton. A pabradei katonai gyakorlótéren a Bundeswehr bemutatja a NATO keleti szárnyának védelméhez szükséges képességeket (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.