Nemzeti prioritás lesz Oroszországban a Távol-Kelet fejlesztése

A Távol-Kelet lett a legfontosabb tényező Oroszország globális pozíciójának megerősítésében – mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Vlagyivosztokban, a Keleti Gazdasági Fórumon tartott beszédében.

2024. 09. 05. 10:23
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik pool/Alekszej Babuskin)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész Oroszország jövője nagyban függ attól, hogyan fejlődik a Távol-Kelet – fogalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnök a Keleti Gazdasági Fórumon tartott beszédében. A Távol-Kelet lett a legfontosabb tényező Oroszország globális pozíciójának megerősítésében – tette hozzá az államfő.

Az ásványi anyagok iránti kereslet növekszik, így a Távol-Kelet komoly növekedési potenciállal rendelkezik a titán, a lítium és a ritkaföldfémek kitermelésére irányuló projektek tekintetében – mutatott rá az orosz államfő.

Fontos Oroszország energetikai szuverenitásának kialakítása is.

Biztosítanunk kell az ország erőforrás-szuverenitását, stabil alapot kell kialakítanunk régióink és városaink nemzetgazdaságának zavartalan ellátására megfizethető nyersanyagokkal és üzemanyaggal

– idézi Vlagyimir Putyint a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A Tengermelléki határterületen, amelynek székhelye, Vlagyivosztok – amely otthont ad a mostani rendezvénynek –, hozzák létre az első nemzetközi fejlesztési területet – jelentette be az államfő, hozzátéve, hogy Kína és Belarusz közreműködésével épülhet új mélyvízi kikötő a régióban.

Ahhoz, hogy több befektetés valósulhasson meg a területen, szükség van az energiaellátás fejlesztésére is, ehhez ki kell dolgozni egy programot a kapacitás fejlesztésére, akár atomerőművek építése révén – vetette fel az elnök.

A közlekedés fejlesztése érdekében a következő nyolc évben több mint háromezer kilométernyi vasúti sínt fektetnek le a térségben, emellett az északi-tengeri útvonalon is növelni fogják a teherszállítás volumenét, valamint a határellenőrzéseket is felgyorsítanák – sorolta Putyin.

Az államfő fontosnak tartja, hogy a fejlett technológiát igénylő ágazatok is megvessék lábukat a régióban, ezért szorgalmazza az oktatás fejlesztését, új kampuszok építésével, illetve a meglévők bővítésével a régió nagyvárosaiban.

Az évente megrendezett Keleti Gazdasági Fórum az egyik legnagyobb szabású konferencia Oroszországban – írja a TASZSZ orosz hírügynökség. Putyin elnök kezdeményezésére 2015 óta rendezik meg a Tengermelléki határterület székhelyén, Vlagyivosztokban, a Russzkij-szigeten.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Szputnyik pool/Alekszej Babuskin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.