Nemzetközi vizsgálat indul Afganisztán ellen

Több mint húsz ország fejezte ki támogatását amellett csütörtökön az ENSZ Közgyűlésének ülésszakához kapcsolódva, hogy a világszervezet nőkről szóló egyezményének megsértése miatt nemzetközi vizsgálat induljon Afganisztán tálib vezetése ellen. A szélsőséges tálibok erre reagálva abszurdnak nevezték azt a feltételezést, hogy Afganisztánban nemi alapú megkülönböztetés történne.

2024. 09. 26. 16:27
Afgán nők várakoznak, hogy megkapják az Afgán Vörös Félhold Társaság (ARCS) pénzügyi segélyét
Afgán nők várakoznak, hogy megkapják az Afgán Vörös Félhold Társaság (ARCS) pénzügyi segélyét Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztrália, Kanada, Németország és Hollandia előző nap az ülésszakon jelentette be, hogy jogi eljárást indít az Afganisztánt vezető tálibok nőkkel és lányokkal szembeni, a nemzetközi jogot sértő bánásmódja miatt. Csütörtökön több mint 20 ország fejezte ki támogatását a tálibok ellen javasolt jogi lépésekkel kapcsolatban, a következőket kiemelve:

a nemzetközi jog szerint Afganisztánnak vállalnia kell a felelősséget azért, amiért súlyosan és rendszeresen megsérti a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formájának kiküszöböléséről szóló egyezményből eredő kötelezettségeit.

Megerősítették, hogy továbbra sem ismerik el Afganisztán legitim politikai hatalmaként a tálibokat, a velük való nemzetközi kapcsolatok akadályaként pedig az emberi jogi szerződésben vállalt kötelezettségek elmulasztását nevezték meg.

Hamdullah Fitrat, a tálib vezetés helyettes szóvivője kijelentette: Afganisztánban tiszteletben tartják az emberi jogokat, és senkit nem ér hátrányos megkülönböztetés. 

Sajnos több afgán szökevény nő próbálja terjeszteni ezt az Afganisztán-ellenes propagandát, és hamis képet festenek a helyzetről. Abszurd dolog az Afganisztáni Iszlám Emirátust az emberi jogok megsértésével és nemi alapú diszkriminációval vádolni

– írta az X-en. 

A hatalom 2021-es átvételekor visszafogott kormányzásra ígéretet tevő afganisztáni tálibok még abban az évben megtiltották a lányok továbbtanulását a hatodik osztálytól, emellett számos munkahelyről és közterületről kitiltották a nőket. Augusztusban az erkölcstelenség elleni harcot és az erényesség hirdetését szolgáló törvénycsomag elfogadásával megtiltották a nőknek a nyilvánosság előtti felszólalást és arcuk megmutatását is.

Borítókép: Afgán nők várakoznak, hogy megkapják az Afgán Vörös Félhold Társaság pénzügyi segélyét (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.