Ők lehetnek a közvetítők a béketárgyalások során

Megnevezte a lehetséges közvetítőket az orosz–ukrán háború lezárását célzó béketárgyalásokra Vlagyimir Putyin orosz elnök.

2024. 09. 05. 13:49
Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén Vlagyivosztokban 2024. szeptember 5-én (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína, Brazília és India lehetnek a közvetítők az Ukrajnával való esetleges béketárgyalások során – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Keleti Gazdasági Fórum kerekasztal-beszélgetésén, amelyen Anvar Ibrahim maláj miniszterelnökkel és Han Cseng kínai alelnökkel együtt vett részt.

Ha Ukrajna folytatni kívánja a tárgyalásokat, ő készen áll rá – idézte Putyint a Politico brüsszeli hírportál tudósítása.

Mint arról beszámoltunk, korábban ukrán vezetők is hangot adtak annak a véleményüknek, hogy közvetlen tárgyalás helyett a fekete-tengeri gabonaszállításról Törökország és az ENSZ közvetítésével zajló egyeztetésekhez hasonló formátummal lehetne életet lehelni a békefolyamatba.

Cseng Han a beszélgetés során elmondta, hogy Kína elítéli a protekcionizmust, az ellátási láncok megtörését, az egyoldalú szankciók bevezetését és a növekvő nyomást.

Malajzia kormányfője méltatta az orosz gazdaság fejlődését, és ígéretet tett a két ország kapcsolatainak elmélyítésére. Azzal kapcsolatban, hogy Malajzia hivatalosan is benyújtotta csatlakozási kérelmét a BRICS-hez, Anvar Ibrahim elmondta, hogy ez hozzájárul az Oroszországgal való kapcsolatok, főleg a kereskedelmi kapcsolatok erősítéséhez.

Vlagyimir Putyin szerint több mint 30 ország mutatkozik késznek arra, hogy csatlakozzon a BRICS-országokhoz vagy együttműködjön velük.

Az orosz elnök a kurszki helyzetről is szót ejtett. Az államfő szerint az orosz hadsereg stabilizálta a helyzetet, és most fokozatosan kiszorítja az ukrán fegyveres erőket a régióból – emeli ki a RIA Novosztyi orosz hírügynökség tudósítása.

Az ukránok nem érték el a céljukat, hogy megállítsák az orosz előrenyomulást – szögezte le Putyin, hozzátéve, hogy az ukránok súlyos veszteségeket szenvedtek a Donbászban.

A közelgő amerikai választásokkal kapcsolatos kérdésre Putyin azt mondta, hogy ez végső soron „az amerikai nép döntése”, de Oroszország támogatja Kamala Harrist, a demokraták jelöltjét.

Mondtam már, hogy a kedvencünk, ha szabad így mondani, a jelenlegi elnök, Biden

 – mondta Putyin vigyorral az arcán.

Kikerült a versenyből, de azt tanácsolta minden támogatójának, hogy támogassák Harrist. Tehát mi is így teszünk, szurkolunk neki

– mondta a közönség tapsa közepette.

A megjegyzéseket valószínűleg el fogja utasítani a Fehér Ház és Harris kampánya.

Az orosz elnök szerint Donald Trump ugyanakkor annyi korlátozó intézkedést hozott Oroszországgal szemben, mint előtte egyetlen amerikai elnök sem. Harris gyakori és „ragályos” nevetéséből arra következtet, hogy jól érzi magát, és ha jól érzi magát, talán tartózkodik majd a hasonló akcióktól – ironizált Vlagyimir Putyin.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a Keleti Gazdasági Fórum plenáris ülésén Vlagyivosztokban 2024. szeptember 5-én (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.