Orosz–ukrán háború: az amerikai külügyminiszter kegyetlenül beleszállt a kínai kormányba

Washington azzal vádolta meg Pekinget, hogy Oroszországot támogatja az orosz–ukrán háborúban.

Forrás: MTI2024. 09. 28. 9:27
Antony Blinken amerikai külügyminiszter kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott megbeszélést
Antony Blinken amerikai külügyminiszter kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott megbeszélést Fotó: Xinhua via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott megbeszélésén ismét azzal vádolta meg Pekinget, hogy Oroszországot támogatja az orosz–ukrán háborúban.

Mély aggodalommal tölti el az Egyesült Államokat, hogy Kína támogatja az orosz hadiipart, amely táplálja az orosz háborús gépezetet és állandósítja azt a háborút, amelynek Kína állítása szerint véget akar vetni. Nem áll szándékunkban elhatárolni Oroszországot Kínától

– folytatta Blinken az ENSZ-közgyűlés alkalmával tartott sajtótájékoztatón. – Az ő kapcsolatuk az ő dolguk, de amennyiben ez a kapcsolat azt jelenti, hogy Oroszországnak kell biztosítani, amire szüksége van a háború folytatásához, az számunkra problémát jelent – mondta. Példaként említette, hogy Oroszország szerszámgépimportjának 70 százalékát és elektronikaitermék-behozatalának 90 százalékát kínai cégek szállítják.

Blinken elmondta, hogy a találkozón felvetette Kína „veszélyes és destabilizáló” tevékenységét a Dél-kínai-tengeren, és megvitatta a két nemzet hadserege közötti kommunikáció javítását. A kínai külügyminisztérium tájékoztatása szerint Vang közölte Blinkennel, hogy 

az Egyesült Államoknak nem szabadna mindig bajt szítani a Dél-kínai-tengeren, és nem szabadna aláásnia a térség országainak a béke és stabilitás fenntartására irányuló erőfeszítéseit.

Azt is leszögezte, Kína ragaszkodik ahhoz, hogy a közvetlenül érintett országokkal fennálló nézeteltéréseket párbeszéd és konzultáció útján oldja meg. A találkozó során Vang Ji elítélte a kínai gazdaság, kereskedelem és technológiai ágazat elnyomását az Egyesült Államok részéről.

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott megbeszélést (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.