Ostromra készülnek az illegális migránsok az EU határán

Marokkói sajtóinformációk szerint a közösségi oldalakon szerveződik egy nagyobb csoport, mely vasárnap akarja megtámadni a spanyol autonóm város határát.

2024. 09. 14. 14:33
Az erőszaktól sem riadnak vissza az illegális migránsok
Az erőszaktól sem riadnak vissza az illegális migránsok Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ostromra készülnek az illegális migránsok a spanyolországi Ceutánál. A marokkói média hívta fel a figyelmet arra, hogy az emberek a közösségi oldalakon keresztül szervezkednek napok óta, és azt tervezik, hogy szeptember 15-én rohanják le a ceutai határt. 

 

A sajtóinformációk hatására az enklávéval szomszédos Tarajalban már el is kezdték fokozni a biztonsági intézkedéseket. A marokkói csendőrség megerősítette jelenlétét Castillejosban is, amely körülbelül két kilométerre van a spanyol határtól. 

Növelték az oda kihelyezett ügynökök számát, megerősítették a határkerítést, valamint katonákat is a helyszínre küldtek, akik elsősorban a strandokat figyelik, ahonnan az elmúlt hetekben több száz illegális migráns próbált úszva átszökni Spanyolországba. 

A spanyol oldalon a csendőrség és a rendőrség szintén készenlétben áll, mivel hiába a marokkói kollégák ébersége, augusztusban így is hétszáz behatolási kísérlettel kellett szembenézniük Ceutában.

A marokkói hatóságok az elmúlt hetekben hatvan főt tartóztattak le, akiket azzal vádolnak, hogy a közösségi oldalakon keresztül buzdították az állampolgárokat arra, hogy csoportokba verődve, úszva induljanak el a spanyol autonóm város felé, melynek befogadórendszere rendkívül túlterhelt. A kiskorúaknak fenntartott befogadóállomáson például ötször annyi gyereket próbálnak erőn felül ellátni, mint amennyire a létesítményt tervezték. 

A központi szocialista kormány ennek ellenére nem tesz semmit, sőt. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter a szerdai kongresszusi ülésen közölte, hogy továbbra is elkötelezettek a humanitárius bevándorlási politika mellett, melynek célja, hogy minden életet megmentsenek és küzdjenek a migránsmaffia ellen. A jobboldali pártok által kezdeményezett javaslatoktól, például az illegális bevándorlók hazatoloncolásától, teljes mértékben elzárkóznak.

Ez a kormány soha nem fog olyan lépéseket tenni, amely a migrációs jelenséget gyűlöletkeltésre és társadalmi konfrontáció kiváltására használja fel

– fogalmazott a tárcavezető. 

Borítókép: Az erőszaktól sem riadnak vissza az illegális migránsok (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.