Rengetegen vették védelmükbe Matteo Salvinit

Nemcsak Olaszországban, hanem az ország határain kívül is hatalmas felháborodás kísérte a Salvini-pert. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az X-en adott hangot véleményének.

2024. 09. 16. 12:45
-
Matteo Salvini (B) olasz miniszterelnök-helyettes kezet fog Orbán Viktor (J) magyar miniszterelnökkel 2019. május 2-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormányfő szerint „Európa legbátrabb hazafiját” a migráció megállításáért büntetik. 

Folyamatosan büntetik azokat, akik megvédik Európát. Mi folyik itt?

 – teszi fel a kérdést a magyar kormányfő. Orbán Viktor aláhúzta: Salvini a mi hősünk!

Matteo Salvini olasz kormányfő-helyettes rövid időn belül reagált a magyar miniszterelnök bejegyzésére. 

Köszönöm Orbán Viktor, pénteken a gyönyörű Budapesten találkozunk. A megpróbáltatások és fenyegetések nem állítják meg a változás és a szabadság szelét, amely Európa-szerte fúj

 – válaszolta a Liga vezetője, jelezve, hogy a héten Magyarországra látogat. 

Facebook-bejegyzésben is megköszönte a magyar miniszterelnök támogatását. Több jobboldali politikus is szolidaritásának adott hangot, akik megbotránkozva követik a palermói bíróságon zajló eseményeket. Salvini köszönetet mondott Marine Le Pennek a francia jobboldali Nemzeti Tömörülésből, Geert Wildersnek a holland jobboldali Szabadságpárt elnökének, Jordan Bardellának, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés párt elnökének, Gerolf Annemansnak, belga európai parlamenti képviselőnek, Santiago Abascalnak, a spanyol Vox párt elnökének és minden európai barátnak és szövetségesnek szolidaritásukért és támogatásukért. 

Azt üzente szövetségeseinek, hogy a jövőben is együtt harcolnak majd népeik, identitásuk és biztonságuk védelmében.

Kétségtelenül figyelemre méltó folyamatok zajlanak az olasz belpolitikában. Az olasz kormány tagjai szerint súlyos torzítások mennek végbe az igazságszolgáltatásban. Ami az alkotmány szerint állampolgári kötelesség, az most bűncselekménnyé válhat. 

Matteo Salvini volt belügyminisztert szabadságvesztésre ítélné a palermói ügyészség, amiért megvédte hazáját az illegális bevándorlástól.

Feszültség alakult ki az olasz kormány tagjai és az ügyészségek között. Giorgia Meloni miniszterelnök szerint veszélyes precedenst teremt a Salvini-ügy. Hihetetlen, hogy az Olasz Köztársaság egy miniszterére börtön vár, amiért teljesítette feladatát és megvédte az ország határait, ahogyan azt az állampolgárok kérték tőle. Súlyos dolog bűncselekménnyé nyilvánítani az illegális bevándorlás elleni határvédelmet, ami állampolgári kötelesség – mondta Meloni és szolidaritását fejezte ki. Matteo Piantadosi belügyminiszter szerint a Salvini-per az igazságszolgáltatás nyilvánvaló és makroszkópikus torzítása, amelynek valójában az egész ország áldozata. Elon Musk amerikai mágnás is megszólalt a patrióta politikus védelmében. Véleménye szerint az ügyészt kellene börtönbe zárni. Az ellenzéki pártok politikusai tagadják, hogy politikai perről lenne szó, szerintük a volt belügyminiszternek nem kellene az áldozat szerepében tetszelegnie. Laura Boldrini, a Demokrata Párt egyik legaktívabb migránspárti politikusa szerint ha elítélnék Salvinit, elfogadhatatlan lenne, hogy a pozíciójában maradjon. A Liga főtitkára szégyenletesnek nevezte a baloldal támadását.

Először bíróság elé küldenek, aztán reménykednek a lemondásomban. A baloldalon a szégyennek nincs határa

 – kommentálta Salvini.

A Liga hadat üzent az ügyészeknek és a baloldalnak. A Salvini elleni súlyos vádak arra késztették a párt tagjait, hogy országos mozgósítást indítsanak. 

Az elkövetkező hetekben aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy bizonyítsák, a Salvini-ügy Olaszország elleni per, amiért ellenállt az illegális bevándorlásnak és nem akart Európa menekülttábora lenni. 

Az olasz ügyészek országos egyesülete üzent a Giorgia Meloni vezette kormánynak. A szervezet tagjai szolidaritásukról biztosítják a palermói kollégákat, és elítélik a kormánytagok nyilatkozatait. Véleményük szerint rágalmazásról van szó, amikor azt állítják, hogy az ügyészség politikai nézetei miatt támadja Salvinit, ez a hatalmi ágak függetlenségére nézve is súlyos sértés. Ugyanakkor meggyengítik a demokratikus intézményekbe vetett bizalmat, és nyomást gyakorolnak az ítélethozókra. 

Borítókép: Matteo Salvini (B) olasz miniszterelnök-helyettes kezet fog Orbán Viktor (J) magyar miniszterelnökkel 2019. május 2-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.