Tilos lesz a közösségimédia-használat 14 éves kor alatt

Ha elfogadják a javaslatot, az első ilyen jellegű jogszabály lesz Ausztráliában.

Forrás: 9news.com.au2024. 09. 08. 7:06
Illusztráció
Illusztráció Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-ausztrál kormány azt fontolgatja, hogy a fiatalok mentális egészségének védelme érdekében mérföldkőnek számító javaslatában megtiltja a 14 év alatti gyermekek számára a közösségi média használatát – írja a 9news.

Peter Malinauskas dél-ausztrál miniszterelnök részletezte az állam által javasolt tilalmat, amely a floridai törvényhozók nyomdokaiba lépne, ahol megtiltották a 14 év alatti gyermekeknek az olyan platformok használatát, mint a Facebook és az Instagram. A keretrendszer szerint a 14 és 15 év között a dél-ausztrál gyermekeknek szülői beleegyezésre lenne szükségük a közösségi médiában való regisztrációhoz.

Robert French volt szövetségi bíró és ügyvédet bízták meg azzal, hogy vizsgálja meg, hogyan lehetne a tilalomnak érvényt szerezni. Jelentésében French azt javasolta, hogy egy szabályozó hatóság felügyelje az új jogszabályt, ellenőrizze a betartást, fogadja a panaszokat és szabjon ki bírságot a jogsértéseket megengedő vállalatokra. 

Ha elfogadják, a jogszabály az első ilyen jellegű jogszabály lenne Ausztráliában. Malinauskas elmondta, hogy a javasolt tilalmat a fiatalok mentális egészsége iránti mély aggodalom szülte az államban. 

„A legtöbb szülőhöz hasonlóan engem is aggaszt a közösségi média hatása a közösségünkben élő gyermekekre” – mondta egy nyilatkozatában. „Egyre több szakértői bizonyítékot látunk a közösségi média káros hatásáról a gyermekekre, mentális egészségükre és fejlődésükre.”

Sonya Ryan, a Carly Ryan Alapítvány alapítója és ügyvezető igazgatója, 2007-ben vesztette el lányát, Carlyt, aki 15 éves volt. Ryan támogatta Malinauskas javaslatát, hogy szigorúbb törvényeket vezessenek be a fiatalok közösségi média használatával kapcsolatban.

2006-ban Carly Ryan azt hitte, hogy az interneten találkozott álmai barátjával. Brandon Kane volt a neve, egy 18 éves zenész Melbourne-ből. Brandon valójában Garry Francis Newman volt, egy 50 éves ragadozó és pedofil. Carly 18 hónapos online kapcsolattartás és telefonhívások során beleszeretett a férfiba, akit Brandonnak hitt. A sztorinak rossz vége lett, amikor Brandon apjának, Shanenek kiadva magát személyesen próbálta elcsábítani, a lány visszautasította. Garry visszatért Melbourne-be, majd az alteregóját használta arra, hogy Carlyt egy utolsó, végzetes találkozóra csábítsa. 2007 februárjában Garry Newman meggyőzte Carlyt, hogy találkozzon vele. Elvitte Carlyt a dél-ausztráliai Port Elliott egy eldugott tengerpartjára. Ott megverte, arcát a homokba nyomta, megfojtotta, majd a vízbe dobta, hogy megfulladjon. A lány mindössze 15 éves volt.

 

A gyermekek káros tartalmaknak vannak kitéve, beleértve a veszélyes vírusos trendeket, pornográfiát, online zaklatókat, akik szexuálisan akarják kihasználni őket, kibertámadásokat és szextorziót

 – mondta.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a fiatal gyermekek közösségi média használata kedvezőtlen hatásokkal jár, beleértve a irreális elvárásokat és észlelési formákat, amelyek súlyos depresszióhoz, szorongáshoz, elégtelen alváshoz, alacsony önértékeléshez, testképzavarokhoz, evési zavarokhoz és online zaklatáshoz vezethetnek

 – tette hozzá.

Véleményem szerint az egyetlen előrelépési lehetőség, ha megfelelő jogszabályt hozunk létre gyermekeink védelmére, és szabályozzuk a nagy tech cégeket, hogy kötelező életkor-ellenőrzést vezessenek be minden platformon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.