Türingiában tartolt az AfD, Szászországban a CDU áll az élen

Az első előrejelzés szerint a szövetségi kormánykoalíció pártjai leszerepeltek a tartományi választásokon.

2024. 09. 01. 18:44
HÖCKE, Björn
Bornhagen, 2024. szeptember 1.
Björn Höcke, az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt politikusa, az AfD türingiai tartományi parlamenti frakciójának vezetõje és listavezetõje voksol egy bornhageni szavazóhelyiségben 2024. szeptember 1-jén, a kelet-németországi Türingiában és Szászországban tartott tartományi parlamenti választások napján.
MTI/EPA/Clemens Bilan
Björn Höcke, az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt politikusa, az AfD türingiai tartományi parlamenti frakciójának vezetõje és listavezetõje voksol egy bornhageni szavazóhelyiségben Fotó: Clemens Bilan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az infratest dimap cég által az ARD megbízásából készített első előrejelzés szerint 

a jobboldai AfD 30,5 százalékot ért el Türingiában, ami 7,1 százalékos növekedés 2019-hez képest, és ezzel egyértelmű győztese a választásnak. 

A CDU a második legerősebb párt 24,5 százalékkal (+2,8), míg a Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) 16 százalékot ért el.

A kormánykoalíció pártjai ugyanakkor leszerepeltek, az SPD 7 százalékkal (–1,2) szűken lépte át az öt százalékos küszöböt, míg a Zöldek négy százalékkal (–1,2) és az FDP 1,3 százalékkal (–3,7) nem jutott be a tartományi parlamentbe. 

A választási részvétel 73,5 százalékos volt.

Szászországban továbbra is a Michael Kretschmer miniszterelnök vezette CDU a legerősebb erő. Az infratest dimap szerint 31,5 százalékot ért el (–0,6 százalékpont). 

Az AfD Jörg Urban csúcsjelöltjével 2,5 százalékpontot nyert az előző tartományi választáshoz képest, és harminc százalékot kapott. A BSW tizenkét százalékot ért el. Az előrejelzés szerint az SPD 8,5 százalékot, a Zöldek 5,5 százalékot értek el. A Baloldali Párt várhatóan négy százalékkal távozik a tartományi parlamentből. Szavazatainak több mint felét veszítette el 2019-hez képest.

Az első előrejelzések alapján Carsten Linnemann, a CDU főtitkára a CDU-t az utolsó igazi néppártnak nevezte. Mint mondta, az eredmény nagyon jó, még úgy is, hogy az AfD és a BSW jó eredményei aggodalmat keltettek benne. 

A kancellár pártjának gyenge választási eredményeit tekintve azonban ennek a kormánynak fel kell tennie magának a kérdést, hogy vajon még mindig az emberekért politizál-e

– jegyezte meg. 

Linnemann azt is kiemelte, hogy a CDU semmilyen körülmények között nem fog koalícióra lépni az AfD-vel. A párt nyugodt marad, és a nemzeti kérdésekre fog összpontosítani a koalíciókötéskor.

Az AfD vezetője, Alice Weidel történelmi sikernek nevezte az első előrejelzéseket. Az AfD először lett a legerősebb párt egy tartományi választáson, és Szászországban is erős eredményt ért el. Mint mondta, a választás büntetés és rekviem volt a közlekedésilámpa-koalíció politikájáért.

Weidel ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az AfD nélkül nem lenne lehetséges egy stabil koalíció, a Linnemann által követelt „tűzfal” antidemokratikus lenne, és a választók nem értékelnék. 

A választók azt akarják, hogy az AfD része legyen egy kormánynak

– jelentette ki. Mint mondta, pártjuk mindkét szövetségi államban felajánlja az együttműködést a CDU-nak, és a BSW-vel való együttműködés is elképzelhető, együttműködési hajlandóságra azonban itt sem számít.

 

Borítókép: Björn Höcke, az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt politikusa, az AfD türingiai tartományi parlamenti frakciójának vezetője és listavezetője voksol egy bornhageni szavazóhelyiségben (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.