Újabb merényletre készülnek Trump ellen

Donald Trump elleni iráni merényletfenyegetésről számolt be a republikánus elnökjelölt sajtófőnöke a hírszerzésre hivatkozva kedden.

2024. 09. 25. 6:48
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikáuns Párt elnökjelöltje
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikáuns Párt elnökjelöltje Fotó: Getty Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steven Cheung közleménye szerint a hírszerzés egy valós és meghatározott fenyegetésről számolt be Irán részéről, amelynek célja az Egyesült Államok destabilizálása és káosz szítása − számol be róla az MTI.

A közleményben, a hírszerzésre hivatkozva, az is olvasható, hogy folytatódó és koordinált cselekményekről van szó Irán részéről, amelyek az elmúlt néhány hónapban fokozódtak, miközben a rendvédelmi szervek több hatóságot átívelően próbálnak Donald Trump számára védelmet nyújtani és biztosítani a novemberi választás külföldi beavatkozástól való mentességét.

Mint arról beszámoltunk, a Szövetségi Nyomozó Iroda és a Nemzeti Hírszerzés néhány héttel ezelőtti közleményében úgy fogalmazott, hogy rossz szándékú iráni kiberszereplők június végén és július elején olyan, kéretlen elektronikus leveleket juttattak el Joe Biden elnökválasztási kampányában dolgozó személyeknek, amelyek Donald Trump volt elnök kampányától származó, nem nyilvános anyagok kivonatát tartalmazták. 

Trump ellen republikánus elnökjelöltsége alatt két merénylet is történt. Az első júliusban a Pennsylvania állambeli Butlerben, ahol egy kampánygyűlésen a volt elnököt a fülén találta el egy lövedék. A lövöldözésben egy ember meghalt, ketten súlyosan megsebesültek.

Szeptember közepén Trump éppen golfozott, amikor az őt védő titkosügynökök fegyvercsőre lettek figyelmesek a golfpálya kerítésének közelében. A férfiról, Ryan Routhról kiderült, hogy elkötelezett háborúpárti, nem csupán Ukrajnát támogató posztokat tett közzé, de el is utazott a háborúban álló országba, ahol több hónapot töltött, és katonákat igyekezett toborozni az ukrán hadseregnek. 

Nem ez volt ugyanakkor az első alkalom, hogy egy politikus a békepárti politikája miatt került a szó szoros értelmében célkeresztbe. Májusban Robert Fico szlovák miniszterelnökre egy kihelyezett kormányülés után öt lövést adott le egy férfi, akiről a nyomozás kiderítette, hogy korábban politikai gyűléseken vett részt, ahol háború- és Ukrajna-párti jelszavakat skandált.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje (Fotó: AFP/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.