A nyugat-balkáni országok uniós csatlakozásáról beszélt a német kancellár

Olaf Scholz: Sikerült megteremtenünk valamit, amit én Berlin szellemének neveznék.

Forrás: MTI2024. 10. 14. 15:30
Olaf Scholz német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Olaf Scholz német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikerként könyvelte el a nyugat-balkáni államok uniós csatlakozásának az előkészítését szolgáló tízéves berlini folyamat eddigi eredményeit Olaf Scholz német kancellár Szerbia, Koszovó, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró és Észak-Macedónia állam-, illetve kormányfőivel Berlinben tartott csúcstalálkozó kezdetén. Ezen a csúcstalálkozón többek között Orbán Viktor is részt vesz.

Az Európai Unió csak akkor teljes, ha a Nyugat-Balkán is része lesz. Sikerült megteremtenünk valamit, amit én Berlin szellemének neveznék

– szögezte le beszédében a német kancellár. Olaf Scholz a berlini folyamat elmúlt tíz évének konkrét sikereiként említette a hat ország közötti mobilitás javítását célzó számos megállapodást, a roamingdíjak csökkentését, a diákcserét és a megújuló energiák használatát elősegítő regionális klímapartnerséget.

Külön sikerként említette Scholz a hat ország közötti CEFTA közép-európai szabadkereskedelmi megállapodás működését akadályozó ellentétek feloldását német közvetítéssel.

Ez nem kevesebb, mint áttörés volt a regionális együttműködésben

– mondta Scholz. A mostani csúcstalálkozó napirendjén egyebek között a közös regionális piacra vonatkozó cselekvési terv és a felsőoktatáshoz való hozzáférésről szóló új mobilitási megállapodás aláírása szerepel. A folyamatot 2014-ben kezdeményezték Angela Merkel akkori kancellár vezetésével. Azóta évente tartanak csúcstalálkozókat. Az EU már 2023-ban ígéretet tett a hat nyugat-balkáni ország felvételére az uniós tagok sorába.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.