Békenapot hirdetett Ferenc pápa

Imanapot és böjtöt hirdetett Ferenc pápa október 7-re, a közel-keleti konfliktus kirobbanásának évfordulójára. A katolikus egyházfő felszólította az olasz püspököket, hogy csatlakozzanak hozzá október 6-án vasárnap a Santa Maria Maggiore-bazilikában, ahol rózsafüzér-imádságot mond a gyűlölettől lángoló térség békéjéért.

2024. 10. 03. 20:03
VATICAN - POPE FRANCIS ATTENDS THE SECOND SESSION OF THE 16TH ORDINARY GENERAL ASSEMBLY OF THE SYNOD OF BYSHOPS AT THE PAUL VI AUDIENCE HALL - 2024/10/02
Pope Francis attends the Second Session of the 16th Ordinary General Assembly of the Synod of Bishops at the Paul VI audience hall in The Vatican, 2024/10/02. Photograph by VATICAN MEDIA / CPP / HANS LUCAS.
Le Pape Francois assiste a la deuxieme session de la 16e Assemblee generale ordinaire du Synode des eveques dans la salle d audience Paul VI au Vatican, 2024/10/02. Photographie de VATICAN MEDIA / CPP / HANS LUCAS. (Photo by Vatican Media / CPP / HANS LUCAS / Hans Lucas via AFP)
Ferenc pápa Fotó: Hans Lucas via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa, mint számos korábbi kritikus időszakban, most is a Szűzanya közbenjárásáért fohászkodik a világban zajló konfliktusok lezárásáért. A szentatya a bejelentését a Szent Péter téren október 2-án tette, amikor szentmisét celebrált a püspöki szinódus XVI. rendes közgyűlése második ülésszakának megnyitása alkalmából. Homíliája arra buzdította a zsinat résztvevőit, hogy fordítsák tekintetüket a világra. 

Testvéreim, nővéreim, a keresztény közösség mindig az emberiség szolgálatában állt, hogy mindenkinek hirdesse az evangélium örömét. Erre most, történelmünk e drámai órájában különösen nagy szükség van, mivel a háború szelei és az erőszak lángjai egész népeket és nemzeteket perzselnek fel

– mondta a pápa. 

Az Olasz Püspöki Kar elnöke a szentatya felhívása nyomán felkérte a közösségeket, hogy csatlakozzanak a rózsafüzér-imádsághoz vasárnap, és tartsanak ima- és böjtnapot október 7-én, hétfőn. 

„A világháború darabjai napról napra gyarapodnak, különböző népeket és térségeket érintenek, gyakran elfelejtett területeket is. Nem fáradhatunk bele, hogy kérjük a fegyverek elhallgattatását, és imádkozzunk, hogy a gyűlölet felett diadalmaskodjon a szeretet, az ellenségeskedés felett győzedelmeskedjen az egyetértés. Elérkezett az ideje, hogy megállítsuk a háborús őrületet, mindenki arra hivatott, hogy a béke embere legyen” – mondta el egy nyilatkozatban Matteo Zuppi, Bologna érseke, az Olasz Püspöki Kar elnöke. 

Rendkívüli aktualitással bír Ferenc pápa felhívása a konfliktusoktól terhelt történelmi pillanatban. Nagy a veszélye, hogy a darabokban zajló világháború egyetlen résszé forr össze. 

Róma püspöke pontifikátusa alatt több alkalommal szólította imára a híveket a világban dúló háborúk lecsendesítésére. Megválasztása után hat hónappal, 2013. szeptember 7-én Szíria és a Közel-Kelet békéjéért hirdetett imanapot. A későbbiekben több alkalommal szorgalmazta Kongó, Dél-Szudán, Libanon, Afganisztán békéjét, az elmúlt két évben pedig a konfliktus diplomáciai rendezését kérte az orosz és az ukrán felektől. 

Legutóbb a vasárnapi úrangyala-imádság alkalmával arra szólította fel a konfliktusban álló feleket, hogy azonnal hallgattassák el a fegyvereket Libanonban, Gázában, valamint Izraelben. A katolikus egyházfő számos alkalommal emlékeztetett, hogy Jézus tanítására szerint az erőszak ördögi értelmetlenségével szemben az Isten fegyvereivel, az imádsággal és a böjttel kell harcolni.

Borítókép: Ferenc pápa (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.