Brüsszelben is tudják, Orbán Viktor és szövetségesei egyre erősebbek

Úgy látszik, egyre nagyobb a pánik Brüsszelben. A Patrióták sorra nyerik a választásokat, emiatt pedig már egyre nagyobb az aggodalom az Európai Unióban. A Politico brüsszeli hírportál cikke egyértelmű figyelmeztetést küld az EU vezetőinek. Orbán Viktor politikáját egyre több országban követik. Nem várt helyről ismerték el a magyar miniszterelnök munkáját.

Forrás: Politico2024. 10. 01. 6:51
Orbán Viktor miniszterelnök 2024. szeptember 30-án (Fotó: AFP)
Orbán Viktor miniszterelnök 2024. szeptember 30-án (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brüsszel ásít, miközben Európa jobboldali pártjai újabb győzelmet aratnak. Erről ír a Politico cikke. A brüsszeli hírportál felteszi a kérdést, hogy hány jobboldali kormánynak kell még hatalomra kerülnie, mire az EU beismeri, hogy problémákkal küzd? Nem várt elismerés ez arról, hogy az unió mostani vezetésével bajok vannak.

Mint arról a lapunk is beszámolt, a félelem lett úrrá Brüsszelen a vasárnapi ausztriai választások után. Míg az eddigi kormány vezető ereje, az ÖVP a szavazóinak csaknem harmadát elvesztette, az FPÖ, a Patrióták tagja úgy nyerte meg az ausztriai választást, hogy csaknem megduplázta a támogatottságát.

– Herbert Kickl és az Osztrák Szabadságpárt került ki győztesen a vasárnapi szavazásból, bár valószínűleg kizárják őket a kormányból nyugati szomszédunknál. A fősodratú pártok, így a néppárt a brüsszeli és washingtoni hatalmi központok programját valósítják meg. Az emberek Európa-szerte érzik, hogy az elit nem ad megfelelő választ a problémáikra, érzik a migrációs politika elhibázottságát, de a szivárványkoalíciók, nagykoalíciók és hasonló megoldások segítségével az elit megtartja a hatalmát – mondta el lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány politikai elemzési igazgatója tegnap.

Az EU diplomatái és tisztviselői viszont, úgy tűnik, még mindig nem akarnak szembenézni azzal, hogy az embereknek nem tetszik az, ahogyan Európát irányítják.

Bármilyen koalíció is jön létre, az osztrák politika valószínűleg nem fog sokat változni

 – mondta neve elhallgatását kérve egy EU-diplomata. Ez pedig tükrözi a brüsszeli általános hangulatot. A Poltico viszont arra figyelmeztet, hogy miközben Brüsszel vállat von, a jobboldali erők térnyerése egyre nagyobb méreteket ölt.

Korábban ebben a hónapban a németországi Alternatíva Németországért (AfD) jelentős győzelmet könyvelhetett el a regionális választásokon, míg tavaly Geert Wilders nyerte meg a holland nemzeti választást. A jobboldali erők szintén jelentős térnyerést értek el az egész unióban a júniusi európai parlamenti választásokon. 

Egyre többen követik Európában Orbán Viktor politikáját, és a Politico is elismeri, hogy ha Donald Trump megnyeri a novemberi amerikai elnökválasztást, az újabb erőt adhat a magyar miniszterelnöknek.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök 2024. szeptember 30-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.