Csalással menekültek a háború elől, félszáz ukrán ügyész ellen indult vizsgálat

Nem mindennapi módon akarták megúszni a katonai szolgálatot az ukrán férfiak.

2024. 10. 16. 21:38
Illusztráció
Illusztráció Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán főügyészség vizsgálatot indított mintegy ötven ukrán ügyésszel szemben, akiket azzal vádolnak, hogy mozgássérültséget igazoló dokumentumok vásárlásával próbálták elkerülni a katonai szolgálatot. A vádhatóság közlése szerint Andrij Kosztyin főügyész utasítást adott a belső vizsgálatra.

A jelentés szerint az érintett ügyészek mindemellett mozgássérülteknek járó ellátásban is részesültek, sőt egyesek közülük már az ukrajnai háború előtt beszerezték ilyen minősítésüket, tekintettel arra, hogy így nehezebben bocsáthatták el, valamint előléptetéseknél is előnyben részesíthették őket.

Az ügy előzménye – amelyről lapunk is beszámolt – hogy október elején Hmelnyickij megyében őrizetbe vették a mozgássérültség fokának megállapításáért felelős orvosi-szociális szakértői bizottság vezetőjét. A testületet vezető orvosnő, aki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pártjának színeiben a megyei önkormányzat képviselője volt, több ezer ukránt minősített sérültnek és ezzel katonai szolgálatra alkalmatlannak fizetség fejében.

Házkutatások során több mint ötmillió eurónak megfelelő összeget foglaltak le nála a hatóságok, további milliós összegeket pedig külföldi bankszámlákon találtak meg. Az orvosnő fia a regionális nyugdíjalapot vezette, amely a különnyugdíjak megállapításáért volt felelős.

A vizsgálat azonban nemcsak Hmelnyickij megye ügyészségére, hanem más ukrán térségek vádhatóságaira is kiterjed. A két és fél éve tartó háború során Ukrajnában több korrupciós botrány napvilágra került, amelyekben nem utolsósorban a hadsereg tagjai is érintettek voltak. Ukrajnában a hadiállapot kihirdetése óta a 18–60 éves, katonaköteles korú férfiaknak csak kivételes esetekben engedélyezik, hogy elhagyják az ország területét. Azonban a mozgássérültek, illetve egyedülálló ápolóik korlátozás nélkül szabadon kiutazhatnak.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.