Diszkóban zaklatta a nőket egy migráns Spanyolországban

A férfi a szórakozóhely személyzetére és a miatta kihívott rendőrökre is rátámadt.

2024. 10. 10. 5:15
Police patrol on Mallorca
10 September 2024, Spain, Palma: A German policewoman from North Rhine-Westphalia patrols the beach in El Arenal with police officers from the Spanish Policia Nacional. Photo: Clara Margais/dpa (Photo by Clara Margais / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Illusztráció. Spanyol rendőrök Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diszkóban zaklatta a nőket egy afrikai migráns Spanyolországban. A marokkói férfi miatt ki kellett hívni a rendőrséget, mivel fogdosta, valamint a mobiltelenfonjával kamerázta kiszemeltjeit az Andalúziában található Algecirasban. Ez az egyik olyan város a déli régióban, ahol a legtöbb észak-afrikai bevándorló él, köztük sokan illegálisan tartózkodnak Spanyolországban. 

A szórakozóhelyen támadó férfi még a személyzet tagjaira is rátámadt egy üveggel, de végül senkinek nem esett baja. A kiérkező rendőrök az utcán találták meg az addigra már kitessékelt, őrjöngő afrikait, akit megpróbáltak megnyugtatni, de velük szemben is rendkívül agresszívan lépett fel. Az egyik tisztet arcon ütötte, a másikat pedig megrúgta, így végül kénytelenek voltak a földre teperni és letartóztatni.

Közben egy szintén Algecirasban történt korábbi bűncselekmény kapcsán a napokban megszületett a bírósági ítélet. Két észak-afrikai férfit ítéltek öt év börtönre, akik drogkereskedelemmel foglalkoztak és egy szállítmány eltűnése miatt elraboltak, majd 15 órán keresztül fogva tartottak és bántalmaztak egy nőt, aki végül filmbe illő módszerrel tudott megszökni tőlük: kikéredzkedett a mosdóba, emiatt kioldozták a csuklójára kötött kötelet, majd visszafelé jövet leütötte az őt váró egyik fogvatartót és elfutott, hogy segítséget kérjen. 

Egy másik migránsbűncselekmény kapcsán is a minap született döntés Spanyolországban. A valenciai bíróság egy marokkói férfit helyezett előzetes letartóztatásba, aki még augusztusban egy hamis, idősgondozásról szóló álláshirdetéssel csábított magához egy fiatal nőt, akit aztán bezárva tartott az otthonában és szexuálisan zaklatta őt. Az áldozat úgy tudott megmenekülni, hogy amikor egy pillanatra egyedül maradt, fel tudta hívni a rendőrséget és segítséget kért.

Spanyolországban a statisztikák szerint egyre több bűncselekmény történik, azon belül is a nők ellen elkövetett jogsértések száma emelkedik, amit sokan az országot sújtó történelmi illegális migrációs krízissel hoznak összefüggésbe. A belügyminisztérium legutóbb közzétett adataiból kiderült, hogy a külföldi bűnelkövetők többsége Marokkóból érkezett az országba.

Az El País közben épp kedden osztotta meg egy friss felmérés eredményeit, amelyből kiderül, hogy a spanyolok több mint fele, 57 százaléka úgy gondolja, hogy túl sok bevándorló él Spanyolországban, 75 százalékuk ráadásul negatív fogalmakat társít hozzájuk, például a bizonytalanságot. 

És bár az infláció, a nemi és egyéb egyenlőtlenségek, valamint a lakhatás aggasztja őket még mindig a legjobban, másfél év alatt 16 ponttal nőtt a bevándorlással kapcsolatos aggodalom is a spanyol állampolgárok körében. 

Borítókép: Illusztráció. Spanyol rendőrök (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.