Drámai felvételeken a boszniai áradás

Több embert elsodort az ár Bosznia-Hercegovinában pénteken, a hatóságok 14 halottról számoltak be, míg Montenegróban falvakat vágott el a világtól a lezúduló eső. A térségben mindenhol áradások és esőzések nehezítik a közlekedést.

Forrás: Origó, MTI2024. 10. 04. 13:29
A Szarajevótól mintegy húsz kilométerre nyugatra fekvő Kiseljak városában készült képen 2024. október 4-én egy heves esőzések nyomán elöntött utca látható (Fotó: AFP)
A Szarajevótól mintegy húsz kilométerre nyugatra fekvő Kiseljak városában készült képen 2024. október 4-én egy heves esőzések nyomán elöntött utca látható (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bosznia-hercegovinai fegyveres erők katonáin kívül a keresési és mentési akcióba bekapcsolódtak az országban lévő brit különleges erők is, számolt be a Sarajevo Times.

A helyszínről érkező képek drámaiak. Házak állnak víz alatt, és számos járművet sodort el az áradás. 

Az ország déli része felé a közlekedés jelentősen megnehezült, számos utat teljesen lezártak, és Szarajevóból Mostarba csak Közép-Bosznián keresztül lehet eljutni. A hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne induljanak el a Jablanica és Mostar felé vezető úton.

A dél-boszniai Jablanicát teljesen váratlanul öntötte el a víz. Helyi jelentések szerint ott tűnt el a legtöbb ember; tizennégyen már biztosan meghaltak. A települést egyelőre sem közúton, sem vasúton nem lehet megközelíteni, az áramszolgáltatás az éjszaka megszűnt.

Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke közölte, országrésze készen áll segíteni a bajba jutott bosnyák–horvát országrésznek, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak, míg Alekszandar Vucsics szerb elnök kijelentette: amint segélykérés érkezik a boszniai féltől, Belgrád azonnal készen áll helikopterekkel és emberekkel is segíteni a szomszédos országot. 

A montenegrói beszámolókban nem szerepelnek eltűnt emberek, illetve halottak, az ország közszolgálati televíziójának internetes oldala szerint azonban több települést is elvágott a világtól a csütörtökön és péntek hajnalban lezúdult csapadék. Az ár utakat, aluljárókat, házakat öntött el.
 

Borítókép: A Szarajevótól mintegy húsz kilométerre nyugatra fekvő Kiseljak városában  2024. október 4-én egy heves esőzések nyomán elöntött utca (Fotó: AFP)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.