Ezt üzente Ferenc pápa a nemzetközi közösségnek a közel-keleti háború kapcsán

Ferenc pápa bírálta a nemzetközi közösséget és szégyenletes tehetetlenségnek nevezte hétfőn a Gázai övezet katolikusaihoz intézett nyílt levélben, hogy egy évvel a közeli-keleti háború kirobbanása után sem sikerült megoldást találni annak befejezésére.

2024. 10. 07. 16:20
Ferenc pápa az közel-keleti krízis kapcsán üzent a nemzetközi közösségnek
Ferenc pápa az közel-keleti krízis kapcsán üzent a nemzetközi közösségnek Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„ Látszólag kevesen törődnek azzal, amire a legnagyobb szükség van, és amire a legjobban vágynak: a párbeszéddel és a békével” – írta. Hozzátette:

Bár a történelem bizonyítja, hogy az erőszak soha nem hoz békét, ennek ellenére úgy tűnik, hogy az évek alatt kialakult konfliktusok semmit nem tanítottak nekünk.

A pápa szerint egy éve megnyújtották a gyűlölet kanócát, amely ahelyett, hogy kialudt volna, az erőszak spiráljában robbant fel. Az október 7-re a béke megvalósulásáért a világ katolikusai számára böjti és imanapot meghirdető Ferenc pápa az elmúlt hetekben egyre nyíltabban beszélt a Hamász palesztin terrorszervezet és Izrael közötti konfliktusról és egyre élesebben bírálta Izrael katonai kampányát. 

Szeptember 29-én a 87 éves pápa bírálta és minden erkölcsön túlmenőnek nevezte az izraeli légicsapásokat Libanonban, melyekben a Hezbollah vezetője, Szajjed Haszan Naszrallah, valamint civilek is életüket vesztették. Ferenc pára szeptemberben elfogadhatatlannak nevezte Izrael tetteit Libanonban, és arra sürgette a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek meg mindent a jelenleg is dúló támadások leállítása érdekében.

Hétfői levelében a pápa közvetlenül a Gázai övezetben élőkhöz szólt: „Veletek vagyok Gáza régóta szorongatott és szörnyű helyzetben lévő népe, mindennap a gondolataimban és imáimban hordozlak titeket – írta.

Veletek vagyok, azokkal, akik a bombázások elől menekülve arra kényszerültetek, hogy elhagyjátok otthonaitokat, felhagyjatok az iskolával és a munkával. (…) Veletek vagyok, veletek, akik féltek felnézni, mert féltek az égből lezúduló tűztől

– írta.

Borítókép: Ferenc pápa a közel-keleti krízis kapcsán üzent a nemzetközi közösségnek (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.